Divlji rast

Cijena gasa u Evropi ponovo oborila istorijski rekord

Biznis Klub01.10.21, 16:31h

Cijena gasa u Evropi ponovo oborila istorijski rekord
Jedan od razloga ovako oštrog rasta cijene možda leži u činjenici da je protok gasa kroz gasovod Jamal-Evropa pao rano jutros za skoro tri puta, nakon čega je oporavljen na oko 0,5 miliona kubnih metara na sat

 

Cijena gasa u Evropi nastavila je divlji rast i ponovo oborila istorijski rekord dostižući danas nivo od gotovo 1.200 dolara za 1.000 kubnih metara, javlja Tanjug a prenose mediji.

 

Cijena novembarskih fjučersa u holandskom gasnom čvorištu TTF skočila je na jutrošnjem otvaranju trgovanja na 100 eura po MWh, odnosno na 1.199,44 dolara za 1.000 kubnih metara, ali se kasnije spustila za 1,7 posto na oko 1.150 dolara, javlja Tas.

 

Jedan od razloga ovako oštrog rasta cijene možda leži u činjenici da je protok gasa kroz gasovod Jamal-Evropa pao rano jutros za skoro tri puta, nakon čega je oporavljen na oko 0,5 miliona kubnih metara na sat. Protok gasa ovim cjevovodom je u četvrtak iznosio 2,2 miliona kubnih metara na sat, dodaje ruska agencija.

 

Početkom ove sedmice, cijene gasa u Evropi su prvi put u istoriji premašile 1.000 dolara za 1.000 kubnih metara, nakon čega su nastavile uspon prekoračivši nivo od 1.100 dolara.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!