Pola godine nakon incidenta u Mostaru

Potvrđena optužnica protiv policajaca Penave i Vrače zbog zlostavljanja mladića koji je prekršio 'policijski sat'

Hronika01.10.21, 16:04h

Potvrđena optužnica protiv policajaca Penave i Vrače zbog zlostavljanja mladića koji je prekršio 'policijski sat'
Nakon potvrđivanja optužnice, Općinski sud u Mostaru je zakazao ročište radi izjašnjenja o krivnji koje će se održati dana 13. oktobra 2021. godine

 

Županijsko tužiteljstvo u Mostaru je nakon provedene istrage podiglo, a Općinski sud u Mostaru potvrdio optužnicu protiv policijskih službenika Jusufa Penave (1996.) iz Čapljine i Armina Vrače (1992.) iz Mostara, zbog osnovane sumnje da su kao supočinitelji počinili kazneno djelo 'Zlostavljanje u obavljanju službe' u stjecaju s kaznenim djelom 'Laka tjelesna ozljeda'.

 

Naime, optužnicom se Penava i Vrače terete da su 10. aprila 2021. godine oko 22.50 sati u ulici Franjevačka 16 C, u Mostaru, u vrijeme mjere ograničenog kretanja, odnosno zabrane kretanja od 21 sat do 5 sati, postupajući kao policijski službenici MUP-a HNŽ-a, PU Mostar - PS Centar, sustigli oštećenog S. B., koji se kretao ispred osumnjičenih i koji stanuje na navedenoj adresi pa su prema oštećenom, koji im nije pružao nikakav otpor, primijenili silu.

 

Oni su mu pojedinačno više puta zadavali udarce nogama i rukama u predjelu glave i trupa, vukli za kosu, te vrijeđali, psovali mu majku, pa ga na taj način zastrašivali, da bi ga potom priveli u PU Mostar - PS Centar, gdje su mu uručili Prekršajni nalog, ističe se u priopćenju Županijskog suda u Mostaru.

 

Nakon toga, navodi se u sudskom obrazloženju, oštećeni je napustio Policijsku stanicu, pa se uslijed bolova koje je osjećao uputio u SKB - CUM Mostar, gdje su mu konstatirane lake tjelesne ozlijede u vidu nagnječenja glave, nagnječenja leđa, nagnječenja prsnog koša, istegnuća vratnog mišića, akutne reakcije na stres i dr.                     

 

Nakon potvrđivanja optužnice, Općinski sud u Mostaru je zakazao ročište radi izjašnjenja o krivnji koje će se održati dana 13. oktobra 2021. godine.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!