Ruski državni regulator za komunikacije pisao Googleu

Rusija prijeti uzvratnim mjerama nakon što je YouTube blokirao njemački RT

Mediji29.09.21, 14:34h

Rusija prijeti uzvratnim mjerama nakon što je YouTube blokirao njemački RT
Ruski državni regulator za komunikacije Roskomnadzor saopćio je da je pisao Googleu i zatražio da se ukinu ograničenja. Rečeno je da bi Rusija mogla nastojati djelomično ili potpuno ograničiti pristup YouTubeu ako to ne učini

 

 

Rusija je zaprijetila u srijedu da će blokirati platformu YouTube kompanije Alphabet Inc. nakon što su uklonjeni RT-ovi kanali na njemačkom jeziku i saopćeno je da razmatraju uzvratne mjere.

 

YouTube je u utorak saopćio da su RT-ovi kanali prekršili politiku dezinformacija vezanih za COVID-19, što je potez koje je rusko ministarstvo vanjskih poslova opisalo kao "informativnu agresiju bez presedana".

 

Ruski državni regulator za komunikacije Roskomnadzor saopćio je da je pisao Googleu i zatražio da se ukinu ograničenja. Rečeno je da bi Rusija mogla nastojati djelomično ili potpuno ograničiti pristup YouTubeu ako to ne učini.

 

Alphabet je u srijedu odbio dati komentar, prenosi Reuters.

 

Iz Kremlja poručuju da će možda morati prisiliti YouTube da se pridržavaju ruskih zakona, navodeći da bi mogla postojati nulta tolerancija za kršenja.

 

- Naravno da postoje znakovi da su zakoni Ruske Federacije prekršeni, prilično očigledno kršeni, jer to naravno uključuje cenzuru i ometanje širenja informacija putem medija - rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

 

Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da se ruskim vlastima obratilo s "prijedlogom da se poduzmu uzvratne mjere protiv usluge hostinga YouTube i njemačkih medija".

 

(FENA/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!