UPOTREBA JAVNE DIPLOMATIJE

Kako je Turska uspjela izgraditi svoju meku moć? Imidž u svijesti muslimanskih naroda kao 'države primjera'...

Front28.09.21, 14:20h

Kako je Turska uspjela izgraditi svoju meku moć? Imidž u svijesti muslimanskih naroda kao 'države primjera'...
Proučavanje turskog iskustva također otvara put razvoju strateškog planiranja za izgradnju višedimenzionalne vanjske politike, koja se ne fokusira na izgradnju bilateralnih odnosa s određenom zemljom. Turska je uspjela postati međunarodni akter

 

Izvor: Al Jazeera Balkans

Piše: Soliman Saleh

 

Izgradnja meke moći jedan je od najvažnijih izazova s kojim se suočavaju zemlje u 21. stoljeću. Upravo zato su mnoge države koristile rezultate naučnih studija za strateško planiranje u cilju povećanja svoje meke moći te kako bi odigrale ulogu u svom regionalnom okruženju i povećale utjecaj na globalnom nivou.


Planiranje izgradnje meke moći uključuje instrumentalizaciju historije, kulture, medija i mnogih aktivnosti u različitim oblastima, poput sporta, umjetnosti, humanitarne pomoći, naučne i studentske razmjene, razmjene znanja, sudjelovanja na konferencijama i izgradnje mentalne predodžbe.


Turski model, zašto?


Proučavanje turskog modela u izgradnji meke moći otvara novo polje za strateško planiranje po pitanju razvoja meke moći države i politika povezanih s njom, kao i za mnoge nauke, od kojih je najvažnija oblast javne diplomatije.


Studija, koju su predstavili istraživači Muharrem Eksi i Mehmet Seyfettin Erol pokazala je da je Turska počela svoju politiku izgradnje meke moći nakon što je Partija pravde i razvoja (AKP) preuzela vlast u državi. Dva istraživača pokušala su odgovoriti na pitanje: Zašto se Turska okrenula izgradnji meke moći i korištenju javne diplomatije u doba AKP-a?


Nova vizija


Istraživači ovaj trend tumače kao rezultat vizije stranke o svom identitetu i svijesti njenih vođa o značaju meke moći i javne diplomatije. Stranački kadrovi su polazili od svojih islamskih korijena i kulture u izgradnji vizije zasnovane na tome da Turska može imati vodeću ulogu u islamskom svijetu. Kako bi ostvarili ovu ulogu, stranački lideri su koristili tursku meku moć i javnu diplomatiju u cilju izgradnje imidža nove Turske kao muslimanske konzervativne demokratije.


Ovakva nova slika Turske doprinijela je povećanju njene meke moći u islamskom svijetu. Vlada AKP-a radila je na ostvarivanju ovog strateškog cilja i uspjela je povećati simpatije muslimanskih društava prema Turskoj. Islamski narodi težili su modelu AKP-a i mogućnosti primjene iskustva ove stranke u upravljanju. Prema tome, meka moć Turske i njena upotreba javne diplomatije vezuju se za pridobivanje srca muslimana i njihovih simpatija prema iskustvu AKP-a.


Regionalno okruženje


Istraživači Eksi i Erol smatraju kako rastu uloga i utjecaj Turske na Bliskom istoku. Lideri AKP-a posmatraju to područje kao regionalno okruženje, koje prolazi kroz historijsku transformaciju. Turska nije mogla ostati podalje od razvoja dešavanja na Bliskom istoku. Zbog toga je radila na razvoju svojih odnosa s narodima u regiji koristeći javnu diplomatiju, oslanjajući se pri tome na svijest o identitetu te kulturnim i islamskim vezama kako bi pridobila simpatije muslimanskih naroda.


Država primjer


Turske politike u oblasti javne diplomatije uspjele su izgraditi imidž Turske u svijesti muslimanskih naroda kao “države primjera”. Najvažnije značajke novog imidža bile su da je to muslimanska, demokratska i ekonomski napredna država. Arapsko proljeće je, također, imalo važnu ulogu u povećanju svijesti ljudi o Turskoj kao zemlji uzoru čije iskustvo nadahnjuje ljude da postignu napredak i demokratiju.


Primjer upotrebe javne diplomatije


Dvojica istraživača vjeruju da je vlada AKP-a uspjela predstaviti Tursku kao model za upotrebu javne diplomatije u izgradnji odnosa s narodima. Vanjska politika države izgrađena je na novim konceptima, od kojih je najvažniji pozicioniranje Turske kao centralne i vodeće zemlje na Bliskom istoku. To je dovelo do povećanja utjecaja Turske na globalnoj razini i u globalnom poretku u kojem je počela zauzimati važnu poziciju kao centralna država zbog svog geografskog položaja i svog kulturno-povijesnog statusa.


To znači da izgradnja meke moći na regionalnom nivou otvara put povećanju rejtinga države i njenog utjecaja na globalnom nivou. Ovo povećava značaj proučavanja turskog iskustva kao uvoda u unaprjeđenje nauke o javnoj diplomatiji. Kad država dobije vodeću ulogu u okruženju, povećavaju se njen globalni status i meka moć na međunarodnom nivou. To pokazuje da AKP u planiranju izgradnje meke moći kreće od naučnih studija o regionalnoj i globalnoj stvarnosti. Zemlje svijeta prisiljene su pozabaviti se značajem regionalne uloge koju ta država ima, jer odnos s njom otvara mogućnosti za izgradnju odnosa s drugim zemljama u regiji.


Višedimenzionalna vanjska politika


Proučavanje turskog iskustva također otvara put razvoju strateškog planiranja za izgradnju višedimenzionalne vanjske politike, koja se ne fokusira na izgradnju bilateralnih odnosa s određenom zemljom. Turska je uspjela postati međunarodni akter, a odnos s tom državom otvara prostor za razvoj odnosa s drugim zemljama, što su mnoge zemlje svijeta shvatile.

 

Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 40

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još