povodom 100 godina rođenja Jozefa Bojsa i Mangelosa

Ko neće da misli, leti napolje! Novi umjetnički projekat u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

DEPO Art28.09.21, 13:44h

Ko neće da misli, leti napolje! Novi umjetnički projekat u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske
Izložba „Ko neće da misli, leti napolje! – Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umjetnost danas” Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske 30. septembar – 30. oktobar 2021. godine

 

 

 

Izložba „Ko neće da misli, leti napolje! – Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umjetnost danas” novi je umjetnički projekat u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske kojim se nastavlja izuzetno uspješna saradnja sa Gete institutom.


Izložba će biti otvorena 30. septembra u 19.00 časova, a priređena je povodom stogodišnjice rođenja Jozefa Bojsa (1921–1986), jednog od najznačajnijih umjetnika njemačke i svjetske umjetničke scene poslije Drugog svjetskog rata, i njegovog savremenika Dimitrija Bašičevića Mangelosa (1921–1987), jednog od najznačajnijih umjetnika u regionu i rodonačelnika konceptualne umjetničke prakse na ovim prostorima.

 

jozef-bojs

 
U okviru izložbe „Ko neće da misli, leti napolje! – Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umjetnost danas” biće izloženi umjetnički radovi Jozefa Bojsa, fotografije, grafike i multipli iz lične kolekcije Karla Hajnca Rumenog i Mangelosovi radovi iz kolekcije Fonda Ilija&Mangelos i privatne kolekcije iz Zagreba.


Tokom izložbe biće prikazani i dokumentarni filmovi:


Film „Bojs (Beuys)“ iz 2017. godine u režiji Andresa Viela. Reditelj je kroz film predstavio Bojsa kao jedinstvenu osobu i umjetnika koji je sa svojom nesputanom kreativnošću stalno prelazio granice očekivanog.


Film „Dimitrije Bašičević Mangelos: -+01“ iz serijala „Jedno djelo“ autora Eveline Turković i Ane Marije Habjan, u produkciji HRT 2016. godine.
Za naziv izložbe „Ko neće da misli leti napolje!“, koju su pripremili Bojsov kolekcionar i kustos, Karl Hajnc Rumeni, i dr Ivana Bašičević Antić, predsjednica Fonda Ilija&Mangelos, zajedno sa dr Selmanom Trtovcem, umjetnikom i upravnikom Biblioteke Gete instituta u Beogradu, uzeta je karakteristična Bojsova rečenica jednom prilikom upućena saradnicima: „Ko neće da misli, leti napolje!“.


Idejno rješenje plakata povodom izložbe je priredio vizuelni umjetnik Slavimir Stojanović Futro.


Izložba je prethodno bila prikazana u Beogradu, a nakon Banjaluke u nešto izmjenjenom obliku biće prikazana i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

 

ko-nece-da-misli


Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske na ovaj način se povezuje sa nizom izložbi širom svijeta kojima se obilježava jedan vijek od rođenja Jozefa Bojsa čiji rad dodatno naglašava i konekcija sa umjetničkim opusom njegovog savremenika Dimitrija Bašičevića Mangelosa.
Koordinator projekta i kustos izložbe u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske je Mladen Banjac, viši kustos.


Izložba „Ko neće da misli, leti napolje! - Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umjetnost danas” u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske biće otvorena do 30. oktobra. Izložbu će pratiti i raznovrstan program priređen u čast ova dva velika umjetnika koji će blagovremeno biti najavljen.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!