Šef kluba poslanika SDP u Parlamentu BiH

Magazinović: Najveća pomoć naših susjeda je da nam prestanu 'pomagati'... Turska 'šalje zastave' BiH, a Srbiji investicije

Front27.09.21, 14:24h

Magazinović: Najveća pomoć naših susjeda je da nam prestanu 'pomagati'... Turska 'šalje zastave' BiH, a Srbiji investicije
Govoreći o uticaju Srbije i Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Magazinović je istakao da su ove dvije susjedne države direktni akteri političkog života u Bosni i Hercegovini što nije ilustracija dobrosusjedskih odnosa i poštovanja, te da bi najveća pomoć od susjeda bila da prestanu „pomagati“

 

Šef kluba poslanika SDP u Parlamentu BiH Saša Magazinović na poziv zagrebačke Akademije za politički razvoj učestvovao je na regionalnom skupu „Pandemijski svijet i EU: izazovi i prilike za demokraciju“, na kojem je govorio na temu „Zapadni Balkan u raljama međunarodnih odnosa“.

 

Magazinović je istakao da stvari treba nazivati pravim imenom i iznio svoje mišljenje da je Bosna i Hercegovina danas pod jednom vrstom agresije iz susjedstva. Naravno, naglasio je, ne radi se o oružanoj agresiji, ali je jasno da se umjesto oružja koriste ekonomija, politika, pravosuđe, administracija i diplomatija, te dodao da je Bosna i Hercegovina veoma opterećena uticajem i susjednih država i svjetskih sila čiji se interesi prelamaju na području zapadnog Balkana.

 

Govoreći o uticaju Srbije i Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Magazinović je istakao da su ove dvije susjedne države direktni akteri političkog života u Bosni i Hercegovini što nije ilustracija dobrosusjedskih odnosa i poštovanja, te da bi najveća pomoć od susjeda bila da prestanu „pomagati“. U svom izlaganju je rekao da razumije da predsjednici Vučić i Milanović miješajući se u političke odnose i procese unutar BiH pokušavaju pojačati svoju važnost u međunarodnim krugovima, ali da to Bosni i Hercegovini ne donosi ništa dobro.

 

Magazinović je istakao da su zapadni partneri Bosne i Hercegovine, prije svega EU i SAD suodgovorni za jak uticaj Rusije, Turske i Kine jer su u jednom periodu potpuno zanemarili BiH i otvorili prostor drugima da jačaju svoje prisustvo.

 

Odgovarajući na pitanje u uticaju Turske u BiH, Magazinović je rekao da je Turska značajno prisutna u regiji, ali da vlada pogrešno mišljenje da je ova država jedan od najvećih investitora u BiH. Slikovito predstavljajući prisustvo Turske u regiji, Magazinović je rekao da ova zemlja Bosni i Hercegovini „šalje zastave“, a Srbiji investicije.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!