ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA

Na današnji dan, prije 28 godina, Olimpijski komitet BiH postao punopravni član Međunarodnog olimpijskog komiteta

Sport24.09.21, 19:39h

Na današnji dan, prije 28 godina, Olimpijski komitet BiH postao punopravni član Međunarodnog olimpijskog komiteta
Tokom Svečane sjednice potpisani su ugovori sa troje mladih i perspektivnih sportista iz Projekta Olimpijskog komiteta BiH „Podrška mladim olimpijskim nadama“. Lana Pudar -plivanje, Ada Avdagić - taekwondo i Aleksa Vuković- biatlon, ukupno će primiti 12.000 USD

 

 

U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine održana je Svečana sjednica Generalne skupštine OK BiH povodom 28. godina od prijema Olimpijskog komiteta BiH u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta.


Kako se navodi u saopćenju OK BiH, nakon toga slijede godine u kojima Olimpijski komitet BiH svojom posvećenošću i napornim radom, otvorenošću i jasnom vizijom, razvija sport i sportski sistem.


Olimpijski komitet BiH je do sada učestvovao na 56 takmičenja sa 903 najboljih sportista, reprezentativaca ove države. Osvojena je 41 medalja i to pet zlatnih, 12 srebrenih i 24 bronzane.


Predsjednik OK BiH Marijan Kvesić je u svom govoru rekao da je kroz projektno djelovanje Olimpijski komitet BiH u proteklih 28 godina realizovao više od hiljadu projekata iz oblasti podrške članicama, sportskim savezima BiH, vrhunskim sportistima i olimpijcima, kao i mnogobroje projekte iz oblasti edukacije i usavršavanja trenera, unapređenja menadžmenta sportskog sistema i promocije olimpijske vrijednosti.


- Olimpijski komitet BiH je to činio prvenstveno realizirajući projekte Olimpijske solidarnosti MOK-a, Evropskog olimpijskog komiteta, a od 2015. godine i uz pomoć projekata Evropske unije. Gotovo da ne postoji uspješna organizacija manifestacije iz domena 'Sport za sve', a da Olimpijski komitet BiH nije finansijski ili organizaciono podržao kao 'Specijalni partner' - rekao je Kvesić.


Kvesić je na kraju rezimirao i podcrtao bitne datume i događaje kao i kapitalne projekte koje je Olimpijski komitet BiH realizovao ili bio jedan od lidera:

 

 

  • Rekonstrukcija i obnova Olimpijske dvorane Zetra (1999.)
  • Potpisivanje Lozanske deklaracije i prvi nastup jedinstvenog bh. tima (OI Sidnej 2000.)
  • Objedinjen bh. sport na nivou države Bosne i Hercegovine (2001./2002.)
  • Obilježavanje 20 godina od ZOI 84 i otvaranje privremenog Olimpijskog muzeja (2004.)
  • Usvajanje Zakona o sportu na nivou BiH (2008.)
  • Usvajanje Strategije sporta BiH (2010.-2014.)
  • Izdavanje kapitalne monografije „Olimpijski spomenar“ (2017.)
  • Organizacija Zimskog EYOF-a 2019 - Sarajevo i Istočno Sarajevo (2019.)
  • Nagrada „PEACE AND SPORT“ - Monako (2019.)
  • Obnova i restauracija zgrade Olimpijskog muzeja (2020.)


Tokom Svečane sjednice potpisani su ugovori sa troje mladih i perspektivnih  sportista iz Projekta Olimpijskog komiteta BiH „Podrška mladim olimpijskim nadama“. Lana Pudar -plivanje, Ada Avdagić - taekwondo i Aleksa Vuković- biatlon, ukupno će primiti 12.000 USD, a sve u cilju nastavka kvalitetnih priprema u ostvarenju njihovih olimpijskih snova za predstojeće ZOI Peking 2022.godine i OI Paris 2024. godine


- Uz pomoć projekata Olimpijske solidarnosti MOK-a, Projekta 'Specijalne aktivnosti' EOK-a i EU Projekta 'Muzejske priče', kao i uz pomoć naših sponzora, renovirana je i svečano otvorena multimedijalna sala u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH. Sala će biti na raspolaganju Olimpijskom komitetu BiH i strukovnim sportskim savezima BiH, a sve u cilju jačanja sportskog sistema BiH - riječi su predsjednika OK BiH Marijana Kvesića.


Na Svečanoj Generalnoj skupštini doneseni su jasni zaključci u cilju sistemskog rješavanja finansiranja Olimpijskog komiteta BiH, strukovnih sportskih saveza BiH i sistema nagrađivanja sportista za ostvareni vrhunski sportski rezultat. Ovi zaključci će biti proslijeđeni svim nivoima vlasti u BiH, a posebno Vijeću ministara BiH i nadležnim ministarstvima za sport u BiH, jer je ovakav način finansiranja „vrhunskog sporta„ neprimjeren i neodrživ, saopćeno je iz OK BiH.


(DEPO PORTAL/ad)Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!