Sedam manifestacija u pet gradova i općina

Obilježavanje Evropske sedmice sporta u FBiH od 23. do 30. septembra

Sport23.09.21, 12:31h

Obilježavanje Evropske sedmice sporta u FBiH od 23. do 30. septembra
Pod sloganom "BeActive“, u suradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH i Federalnim ministarstvom kulture i sporta, Evropska sedmica sporta od 23. do 30. septembra obilježit će se i u BiH

 

U Federaciji Bosne i Hercegovine se od 23. do 30. septembra obilježava Evropska sedmica sporta.

 

Tim povodom, pod okriljem Federalnog ministarstva kulture i sporta, bit će organizirano sedam manifestacija u pet gradova i općina.

 

Na inicijativu Evropske komisije, sedmu godinu zaredom, diljem Evrope održava se Evropska sedmica sporta. Cilj manifestacije je ukazati na važnost sporta i tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.

 

Pod sloganom "BeActive“, u suradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH i Federalnim ministarstvom kulture i sporta, Evropska sedmica sporta od 23. do 30. septembra obilježit će se i u BiH.  

 

U suradnji s partnerskim organizacijama, u pet gradova i općina u Federaciji BiH - Sarajevu, Mostaru, Kiseljaku, Posušju i Grudama, bit će uprličeno sedam različitih manifestacija s ciljem poticanja stanovništva na aktivan način života.

 

Predstavnici Federalnog ministarstva kulture i sporta za ovogodišnjeg BeActive ambasadora u okviru Evropske sedmice sporta 2021. godine izabrali su bh. taekwondoistu Nedžada Husića koji je ostvario povijesni rezultat na Olimpijskim igrama u Tokiju, osvojivši peto mjesto.

 

Husić je član Taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo, višestruki je državni prvak BiH te evropski vicešampion.

 

Evropska sedmica sporta podsjeća na činjenice da sport i tjelesna aktivnost značajno pridonose dobrobiti građana, poboljšavajući njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

 

Nedavna istražavanja provedena u europskim zemljama pokazala su da razina tjelesne aktivnosti stagnira, a u nekim državama čak i opada.

 

Europska sedmica sporta odgovor je na taj izazov.

 

Manifestacija je usmjerena na poticanje sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima te podizanju svijesti o njihovim brojnim dobrobitima.

 

Sedmica sporta namijenjena je svima, bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost. Rušeći stereotipe o tome tko može sudjelovati u kojem sportu, manifestacija okuplja pojedince, tijela javne vlasti, sportske pokrete i organizacije civilnog društva kao i privatni sektor, navodi se u saopćenju.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!