VIDEO/ Poznati advokat o aferi 'Snimak'

Vlado Adamović: Osmica bi već bio smijenjen zbog prisluškivanja novinara da smo u EU

Front23.09.21, 09:25h

Vlado Adamović: Osmica bi već bio smijenjen zbog prisluškivanja novinara da smo u EU
Na konstataciju urednice i voditeljice Helene Javor – Ibrahimbegović, kako je u toku razgovora Osman Mehmedagić priznao da prisluškuje novinara “Dnevnog avaza” Miralema Aščića, advokat Adamović je rekao da je to saznanje neprihvatljivo

Gost ovosedmičnog izdanja “Crvene olovke” bio je jedan  od najpoznatijih bh. advokata Vlado Adamović.

 

U toku intervjua, Adamović se osvrnuo na aferu “Snimak”, tačnije nezakonito snimljen razgovor između direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića Osmice, glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i njene zamjenice Ozrenke Nešković koji je prošle sedmice stigao na adresu Avaza, aferu “Diploma”, slučaj “Dženan Memić”, hapšenje SDA internet jurišnika Jasmina Mulahusića

 

Prisluškivanje novinara je neprihvatljivo

 

Na konstataciju urednice i voditeljice Helene Javor – Ibrahimbegović, kako je u toku razgovora Osman Mehmedagić priznao da prisluškuje novinara “Dnevnog avaza” Miralema Aščića, advokat Adamović je rekao da je to saznanje neprihvatljivo.

 

– Ako agencija služi da prisluškuje novinare, onda bi rezultat morao biti kakav je bio u demokratskim zemljama i mi to znamo. Dakle, sjetite se šta se dešavalo po Evropi kada se na indirektan, tamo čak nije ni na direktan način, insinuiralo da službe prisluškuju novinare. Ostavke su davali ministri policije, ministri pravde, svi koji su zaduženi, čak na insinuaciju. Ako bi primijenili taj standard, direktor službe ne bi na toj poziciji više ni 24 sata – istakao je Adamović

 

Istraživanje validnosti diplome Mehmedagića

 

Komentirajući činjenicu da je OSA samoinicijativno pokrenula i proceduru vještačenja nezakonito snimljenog razgovora, te i da će tražiti angažovanje ovlaštenih vještaka sa teritorije EU, advokat Adamović je istakao da se OSA između ostalog bori i protiv urušavanja te agencije, te da pretpostavlja da je to razlog za njihovu istragu.

 

– Sutra će svaki sudija pred kojim se taj predmet nađe pitati zašto je to napad na agenciju kad se istražuje da li direktor agencije ima legalnu kvalifikaciju za obavljanje te funkcije. Raščišćavanje kvalifikacije direktora službe se poistovjećuje sa napadom na službu – ističe Adamović.

 

Bezbjednosna opasnost

 

U toku intervjua, Adamović se osvrnuo i na hapšenje SDA internet jurišnika Jasmina Mulahusića koji se spominje u brojnim dokumentima svjetskih sigurnosnih službi, a dovodi ga se i u vezu sa El-Kaidom i opasnim teroristom Beharijem Masadom Omerom, kojeg je istraživao i američki FBI zbog napada na “blizance”.

 

-Kada je u pitanju odbijanje prijedloga za pritvor Mulahusića, često se zapitam da li sudije imaju sve podatke kada odlučuju o nekim stvarima. Dakle čovjek koji je bezbjednosno opserviran od svjetskih službi i koji se sasvim pouzdano nalazi na tim listama u BiH nema takav tretman, a zašto, to bi sud trebao objasniti - zaključio je Adamović.

 

 

(avaz.ba, DEPO PORTAL/MD)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još