video/ o 'vrućim' temama u bih

Povlačenje Inzkovog zakona kao uslov za prekid blokade? Izetbegović: To je bila emotivna reakcija, zubi, mišići, nagovještaj krize...

Front22.09.21, 20:44h

Povlačenje Inzkovog zakona kao uslov za prekid blokade? Izetbegović: To je bila emotivna reakcija, zubi, mišići, nagovještaj krize...
Na konstataciju novinara kako se ne bi reklo da se radi o emocijama već o jednom ozbiljnom strateškom planu, kada je u pitanju zajedničko djelovanje Banjaluke i Beograda, Izetbegović odgovara da “smo prihvatili specijalne odnose Srbije i RS”

 

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, govoreći za BHT1 o tome da iz Republike Srpske kao uslov za prekid blokade rada institucija Bosne i Hercegovine postavljaju povlačenje Inzkovog Zakona o zabrani negiranja genocida, rekao je kako se to ne može desiti.

 

- “To neće biti prvi put da iz Republike Srpske zadaju neki uslov pa od njega odustanu”, smatra on.

 

- “To je bila prva, pomalo i emotivna reakcija, kao što rekoh, da se malo pokažu zubi, mišići, da se malo nagovijeste neke teške krize, da se isprobaju reakcije, da se isproba reakcija međunarodne zajednice, OHR-a, da se vidi naša reakcija i, zavisno od toga svega, biće i ponašanje druge i treće strane u Bosni i Hercegovini”, smatra Izetbegović.

 

Na konstataciju novinara kako se ne bi reklo da se radi o emocijama već o jednom ozbiljnom strateškom planu, kada je u pitanju zajedničko djelovanje Banjaluke i Beograda, Izetbegović odgovara da “smo prihvatili specijalne odnose Srbije i RS.”

 

- “Mislim da moramo imati izvjestan ventil za situaciju u kojoj, kao što kažu, ogroman broj Srba u Bosni i Hercegovini, bliži im je Beograd i Srbija od same njihove domovine čiji su građani. Dakle, ne bi smjeli ići na to da mi tu nešto ne dopuštamo, prekidamo neke kulturološke, emotivne veze koje, očigledno, postoje, s tim da ne smijeno dopustiti diskriminaciju. Ne mogu natjerati male katolike i muslimane da pravoslavni sveštenici dođu i osveštavaju, da škola ima dan slave ili institucija u RS-u da ima dan pravoslavne slave. Ne mogu tjerati tu djecu koja nisu Srbi da slave dan svesrpstva ili već kako su ga nazvali. Ne smije biti diskriminacije”, navodi on.

 

Kompletan intervju gledajte u videoprilogu u nastavku.

 

(DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 92

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još