VIDEO/ POČINJE PRIKAZIVANJE U BIH

Priča o jednoj ženi, njenoj ljubavi i borbi u opkoljenom Sarajevu... Film ‘Te mračne noći’ u kinima CineStar

Kultura22.09.21, 20:12h

Priča o jednoj ženi, njenoj ljubavi i borbi u opkoljenom Sarajevu... Film ‘Te mračne noći’ u kinima CineStar
Haška ima 28 godina. Voli Elvira, ali njena ljubav prema osmogodišnjem sinu Denisu je jača. Otkako je počeo rat, Denis ima ključnu ulogu u njenom životu. Haška pokušava učiniti svoj svakodnevni život iole normalnim, u jednom kontekstu ludila: opkoljenog grada koji je često granatiran, bez vode i struje. Elvirova smrt na liniji, gdje je bio komandir brigade, bacit će mračnu sjenu na tu prividnu normalnost

 

 

 


Film ‘Te mračne noći’, priča o ženi i njenoj borbi u opkoljenom Sarajevu, poćet će se prikazivati od 30. septembra u kinima CineStar, u Zenici, Sarajevu, Mostaru, Bihaću i Tuzli.


Glavna glumica Maja Jurić za ulogu u ovom filmu nagrađena je na New York Film Festivalu nagradom Diamond Award, u kategoriji najbolja dramska glumica.


Također, film će biti uskoro prikazan i u sklopu zvanične selekcije festivala Alexandria International Film Festival i Ontario International Film Festival.


Radnja filma odvija se u opkoljenom Sarajevu 1993... Haška ima 28 godina. Voli Elvira, ali njena ljubav prema osmogodišnjem sinu Denisu je jača. Otkako je počeo rat, Denis ima ključnu ulogu u njenom životu. Haška pokušava učiniti svoj svakodnevni život iole normalnim, u jednom kontekstu ludila: opkoljenog grada koji je često granatiran, bez vode i struje.


Elvirova smrt na liniji, gdje je bio komandir brigade, bacit će mračnu sjenu na tu prividnu normalnost. Nakon što pronalazi ljubavnu poruku koju je on napisao, na kutiji cigareta, njen život se dramatično mijenja. Odbija se suočiti s istinom i pokušava se svemu sama oduprijeti, ali na kraju odlučuje pobjeći.


Majka i sin pokušavaju izgraditi miran život kod ujaka Erola, koji živi u gradu kojeg je zaobišao rat. Taj život “u miru”, u kojem su police prodavnica pune i sve normalno teče, neočekivano je stavlja u emotivnu i psihološku kušnju. Osjeća da je sumnja prati i odluči se vratiti u Sarajevo. Mora otkriti istinu kako bi pronašla smisao svog života.

 

te-mracne-noci-plakat


Autori filma “Te mračne noći” su François Lunel i Neven Samardžić.


Osim Maje Jurić u glavnoj ulozi, uloge tumače Nina Đogo, Emina Muftić, Maja Zećo, Suada Ahmetašević, Arman Lunel, Muhamed Hadžović, Senad Alihodžić, Boris Ler, Sabit Sejdinović, Almedin Lakača.


François Lunel je scenarista, reditelj i romanopisac. Rođen je u Parizu, a živi na relaciji između BiH (Sarajevo) i Francuske. On je 1992. sa 20 godina, kao student kinematografije na Univerzitetu Paris VIII došao u Sarajevo, gdje je ostao dvije godine. Snimio je i dokumentarne filmove Born in Bosnia (1993.), Kulise Sarajeva (1996.) i Tlo u moru (1999.) te prvi dugometražni film “Mirni dani u Sarajevu”.

 

Trailer filma pogledajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još