U nedjelju dan odluke

Švicarci na referendumu o istospolnim brakovima i usvajanju djece

Hronika22.09.21, 11:28h

Švicarci na referendumu o istospolnim brakovima i usvajanju djece
Kampanja protivnika homoseksulanog braka u tradicionalno konzervativnoj i kršćanskoj Švicarskoj posljednjih sedmica postala je sve popularnija

 

Švicarski glasači odlučili su izaći na referendum u nedjelju i glasati o istospolnim brakovima i usvajanju djece nakon što je kampanja izazvala oštru borbu LGBT aktivista protiv tradicionalista u jednoj od posljednjih zapadnoevropskih zemalja koja još uvijek zabranjuje homoseksualne brakove.

 

Savezna vlada i parlament odobrili su građanske brakove istopolnim parovima, ali su protivnici iznudili referendum o tom pitanju prema švicarskom sistemu direktne demokratije, prenosi Reuters.

 

U provokativnoj kampanji protivnici reforme koristili su slike uplakanih beba i riječ "robinje" ispisane preko tamnoputih trudničkih stomaka, ukazujući na surogat majčinstvo koje je u Švicarskoj ilegalno, u potpunoj suprotnosti sa zagovornicima koji mašu "Da, znam" dugine zastave na paradama ponosa u Cirihu i Ženevi.

 

Kampanja protivnika homoseksulanog braka u tradicionalno konzervativnoj i kršćanskoj Švicarskoj posljednjih sedmica postala je sve popularnija.

 

Udio glasača koji bi trebali odobriti istospolne brakove pao je na 63 posto u najnovijem istraživanju gfs.bern za TV stanicu SRG, dok je udio protivnika porastao na 35 posto, naspram 69 posto na 29 posto mjesec dana ranije.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!