Epidemiologinja savjetuje

Dvije sedmice razmaka između vakcina protiv Covid-19 i sezonske gripe

Lifestyle21.09.21, 16:20h

Dvije sedmice razmaka između vakcina protiv Covid-19 i sezonske gripe
Dospijeće cjepiva protiv sezonske gripe ne ovisi od nas, nego od proizvođača i dostavljača. Na osnovu iskustva iz ranijih godina, obično to bude krajem oktobra i/li početkom novembra, naglasila je dr. Blažević

 

Epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo FBiH Mia Blažević kaže da sve osobe koje su primile vakcine protiv COVID-19 mogu primiti i vakcinu protiv sezonske gripe, a razmak između te dvije vrste vakcina mora biti minimalno dvije sedmice.

 

- To je jedini preduvjet, da bi bilo vremena da obje vrste vakcina razviju imunitet odnosno odgovor na vakcine. Posebno osobama koje spadaju u rizičnu grupu preporučamo da se, uz vakcinu protiv COVID - 19, vakcinišu i protiv sezonske gripe. Dvije sedmice nakon druge doze vakcine protiv COVID -19 preporučamo cijepljenje protiv sezonske gripe - naglasila je za Fenu dr. Blažević.

 

U Federaciji BiH vakcinisanje protiv sezonske gripe organizirano je na nivou kantona, a federalni Zavod nabavit će i ove godine oko 7.200 doza prvenstveno za potrebe zdravstvenih djelatnika u Federaciji BiH.

 

- Dospijeće cjepiva protiv sezonske gripe ne ovisi od nas, nego od proizvođača i dostavljača. Na osnovu iskustva iz ranijih godina, obično to bude krajem oktobra i/li početkom novembra – naglasila je dr. Blažević.

 

Nakon što vakcine stignu u Federaciju BiH i dobiju odobrenje od Agencije za lijekove BiH, kreće proces vakcinacije. Najbolje se što prije vakcinisati, da bi se dalo vremena imunitetu da se razvije i štiti od sezonske gripe.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!