Osman odlučio da sam sebe istražuje?

OSA BiH: Pokrenuta procedura vještačenja audiosnimka između Mehmedagića i Tadić

Hronika20.09.21, 17:44h

OSA BiH: Pokrenuta procedura vještačenja audiosnimka između Mehmedagića i Tadić
Međutim, zakon striktno predviđa da vještačenje mogu raditi samo ovlašteni sudski vještaci po nalogu Suda BiH, a na zahtjev Tužilaštva BiH

 

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) pokrenula je proceduru vještačenja nezakonito snimljenog razgovora između generalnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, saopćeno je iz OSA-e.

 

Iz OSA-e navode da će vještačenje biti urađeno kako bi se utvrdilo ko je snimao sastanak čelnih ljudi dvije državne institucije u prostorijama Tužilaštva BiH te da će tražiti angažovanje ovlaštenih vještaka sa teritorije Evropske unije.

 

- Bit će upućena i disciplinska prijava Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH kao i krivična prijava zbog nezakonitog prisluškivanja i tonskog snimanja osoba koje imaju pristup tajnim podacima. OSA BiH se u svom radu strogo pridržava najviših standarda profesionalnosti i integriteta i zbog toga još jednom pozivamo nadležne institucije, isključujući Tužilaštvo BiH, da po hitnom postupku istraže ovo krivično djelo - navodi se iz OSA-e.

 

Međutim, zakon striktno predviđa da vještačenje mogu raditi samo ovlašteni sudski vještaci po nalogu Suda BiH, a na zahtjev Tužilaštva BiH.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 61

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još