Nakon hapšenja Edina Vranja

Vučić pozvao pravosudne organe Srbije da stupe u kontakt sa bh. kolegama

Front18.09.21, 12:38h

Vučić pozvao pravosudne organe Srbije da stupe u kontakt sa bh. kolegama
Edin Vranj je uhapšen 12. septembra na graničnom prelazu Uvac između Srbije i BiH na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je pravosudne organe Srbije da stupe u kontakt sa bosanskohrcegovačkim i da se vidi koje slučajeve za ratne zločine Srbija može da preuzme.
 

Odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine zategnuti su posljednjih dana zbog hapšenja Edina Vranja, nekadašnjeg načelnika Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije BiH i bivšeg šefa Odjeljenja za organizovani kriminal BiH.
 

„I da ovo ne radimo jedni drugima, već da vidimo koje slučajeve možemo da preuzmemo“, poručio je Vučić iz Istanbula u uključenju za TV Pink u petak uveče 17. septembra.


Edin Vranj je uhapšen 12. septembra na graničnom prelazu Uvac između Srbije i BiH na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.


Nakon hapšenja, 14. septembra, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, Odjeljenja za ratne zločine, Vranju je odredio pritvor od 30 dana, zbog postojanja opasnosti od bjekstva.
 

Edin Vranj je treći građanin BiH koji je od 2018. godine uhapšen na graničnim prelazima sa Srbijom zbog optužbi za ratne zločine.

 

Zbog njegovog hapšenja, BiH je pozvala ambasadora u Beogradu na konsultacije u Sarajevo, a ministarka spoljnih poslova BiH, Bisera Turković, uputila je notu ministarstvu spoljnih poslova Srbije.


U Goraždu je u petak, 17. septembra, održan protestni skup građana i demobilisanih boraca koji su iskazali svoje nezadovoljstvo zbog hapšenja Edina Vranja.
 

Vučić je rekao i da Srbija ne želi da mijenja granice i da želi dobre odnose sa Sarajevom, ali i sa jednim od bh. entiteta Republikom Srpskom (RS).


"Želimo dobre i prijateljske odnose da Bošnjacima ali ne zamjerajte što volimo RS, kao i što mi ne zamjeramo što vi volite Tutin, Novi Pazar", rekao je Vučić.

 

Poruka Đukanoviću i Milanoviću
 

Vučić je poručio predsjednicima Crne Gore i Hrvatske da će nastaviti da im pruža ruku koliko god oni kritikovali i napadali.
 

"Srbija će biti sve uspješnija i neće ni na koji način odgovarati šovinistički", rekao je Vučić, prenijela je Beta.


Vučić je povodom posjete crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića Hrvatskoj, rekao da su se odnosi Crne Gore i Hrvatske sveli na kritiku njega i Srbije.


Predsjednik Srbije je rekao da on i crnogorski predsjednik budućnost regiona vide drugačije.
 

"Đukanović budućnost svoje zemlje vidi u asimilaciji i nestanku srpskog stanovništva, ja u poštovanju prava svih da budu svoji na svome”, rekao je Vučić.
 

Ocijenio je da su u Crnoj Gori, kako je rekao, smislili trik za popis stanovništva, tako što su napravili poseban odjeljak nacionalnost, a poseban etnička grupa "da bi poslije rekli da su svi Crnogorci".


"U Crnoj Gori bi da Srbe svedu na etničku grupu", ocijenio je.

 

SNS prihvatila veći dio predlog evroparlamentaraca
 

Vučić, koji je i predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), izjavio je da je ta stranka prihvatila veći dio predloga evroparlamenaraca oko poboljšanja izbornih uslova.


"Mi smo imali konstruktivan sastanak, ne slažem se sa mnogim ocjenama, ali sam spreman da uradim sve da bi se drugi osjećali dobro", rekao je Vučić.
 

U Beogradu je u toku dijalog vlasti i opozicije koji se održava uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta, a pojedine opozicione stranke napustile su taj dijalog uz obrazloženje da se na taj način ne može doći do uslova za slobodne i fer izbore u Srbiji.
 

Na pitanje ko će biti kandidat SNS na predsjedničkim izborima 2022. godine, Vučić je odgovorio da će SNS da kandiduje "onoga ko bude mogao da pobijedi".
 

Vučić boravi u Istanbulu, gdje će se u okviru jednodnevne posjete sastati sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.
 

 
Sa njim će, kako je najavio, razgovarati o novim investitorima.
 
 
(slobodnaevropa.org, DEPO PORTAL/md)
 
 

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još