NAJAVLJENA PRVOSTEPENA PRESUDA

Na konačnu odluku o smjeni Gordane Tadić još ćemo sačekati, advokat Adamović tvrdi: 'Od početka sve se spinuje!'

Hronika17.09.21, 21:22h

Na konačnu odluku o smjeni Gordane Tadić još ćemo sačekati, advokat Adamović tvrdi: 'Od početka sve se spinuje!'
Iako su neki mediji još jučer objavili kako je prvostepena presuda o razrješenju potvrđena, Vlado Adamović se nada drugačijem rješenju

 

 


Ni danas nema odluke o smjeni Gordane Tadić, nakon jučerašnje sjednice Disciplinske komisije VSTV-a. Njen advokat Vlado Adamović kaže kako se od početka procesa spinuje i sve ide u korist pojedinih političkih subjekata.


Da li je odluka donesena i kada će biti dostupna javnosti i advokatu Gordane Tadić nije poznato. Iako su neki mediji još jučer objavili kako je prvostepena presuda o razrješenju potvrđena, Vlado Adamović se nada drugačijem rješenju.


A materijalni dokazi kao tvrdi odnose se upravo na predmete za koje je Tadić najčešće optuživana od dijela političke javnosti, visoke korupcije i ratnih zločina koji su kako tvrdi Adamović upravo u njenom mandatu pokrenuti.


U VSTV bez odgovora. Ovaj put neće ponoviti istu grešku i prije advokata o svemu obavijestiti javnost, neslužbeno su kazali za N1. Na konačnu odluku čini se moraćemo još sačekati.


Podsjetimo, Gordani Tadić na teret se stavlja nemar i nepažnja u vršenju službenih dužnosti i propuštanje iz neopravdanih razloga da postupi u skladu sa odlukama naredbama ili zahtjevama Vijeća, konkretnije da je tužiteljima dodjeljivala predmete po podobnosti, a ne putem CMS sistema gdje se predmeti dodjeljuju automatski


U svjedočenju pred istražnom parlamentarnom komisijom prošle godine odbacila je ove navode, najavila korupcijske istrage.


A krenulo je uz ostale protiv Osmana Mehmedagića, šefa OSE, Fadila Novalića premijera Federacije, zbog čega su reagiralii u SDA tvrdeći kako se radi o politčkim progonima iza kojih stoji SNSD i HDZ. U njenu odbranu stali su HDZ i Savez za bolju budućnost tvrdeći da se radi o političkim pristiscima na pravosuđe. Prepucavanja su nastavljena do danas s druge strane opozicija u RS ostala je dosljedna, Tužilaštvo BiH štiti kriminal Milorada Dodika


U slučaju da Tadić ili disciplinski tužilac budu nezadovoljni ishodom postupka, postoji još jedna mogućnost žalbe kompletnom sazivu VSTV-a, koje će je razmatrati na nekoj od narednih sjednica.


Inače jučerašnoj sjednici drugostepene disciplinske komisije navdno je prisustvovao i poznati Nizozemski sudija i strani savjetnik u VTSV-u Kees van der Weidea, koji je nedavno oštro kritikovao blage kazne koje nosioci pravosudnih funkcija izriču jedni drugima u okviru disciplinskih postupaka i nesporne političke uticaje na pravosuđe u BiH.


Opširnije pogledajte u prilogu novinarke N1 Tine Jelin-Dizdar.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još