Mandat od četiri godine

Izabran policijski komesar po mjeri A-SDA: Ko je Rusmir Šišić?

Hronika17.09.21, 09:20h

Izabran policijski komesar po mjeri A-SDA: Ko je Rusmir Šišić?
Karijeru novog komesara karakteriše što je agilniji u prijavama protiv tužilaca nego počinilaca privrednog kriminaliteta. Dvojicu tužilaca je prijavio kada je shvatio da bi i sam mogao biti predmetom istrage zbog opstrukcije pojedinih predmeta

 

Sretan je ovo dan za Rusmira Šišića, aktuelnog rukovodica Odsjeka za Privredni kriminalitet MUP-a ZDK. Vlada ovog kantona imenuje ga za policijskog komesara te mu dodatno dodjeljuje viši čin, piše Žurnal.

 

“Vlada je u skladu sa svojim ovlaštenjima donijela rješenje o imenovanju Rusmira Šišića za policijskog komesara i dodjeli čina generalni inspektor policije na mandat od četiri godine. Očekujemo od novog policijskog komesara da uz podršku Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova radi na poboljšanju svih segmenata sigurnosti i spremnosti policije u borbi protiv svih oblika kriminaliteta”, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić.

 

Nezavisni odbor kojim dominiraju kadrovi A-SDA predložio je dva od šest prijavljenih kandidata ministru unutrašnjih poslova ZDK Pekiću, kadru A-SDA koji pokorno realizuje što mu stranački šef Ramo Isak pripremi.

 

Pekić prijedlog dostavlja Vladi kojom dominira A-SDA. Istina, ne brojem ministara nego time što u Skupštini ZDK obezbjeđuje opstanak na vlasti SDA. A kada je očuvanje vlasti u pitanju, SDA pristaje na sve, pa i da novi komesar bude “nestranački čovjek” po želji A-SDA. Izmijenili su prethodno Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK, prisilno penzionisali doskorašnjeg komesara Semira Šuta, a ujedno omogućili da se kandiduju i oni sa nižim činom od do tada zakonom predviđenog.

 

Protukandidat Nermin Šehović, inspektor Federalne uprave policije u zeničkom detašmanu, pored takvog odnosa snaga nije imao šanse. Šehović je inače javno ukazao na greške i propuste u istrazi ubistva Dženana Memića, što mu pak iz SDA ne mogu oprostiti.

 

Prije tačno mjesec dana, 16. avgusta Žurnal je nagovijestio ovakav epilog.

 

“A kandidat za komesara po mjeri jeste Rusmir Šišić. To su za Žurnal potvrdila tri ozbiljna izvora iz MUP-a ZDK. Tako postaje jasnije zašto su istrage u kojima su prijavljeni kadrovi A-SDA te sestrinske SDA stalno prepune opstrukcija. Šišić ima čin samostalnog inspektora i upravo su nedavne izmjene zakona omogućile da se kandiduje za komesara”, napisali smo tada.

 

Karijeru novog komesara karakteriše što je agilniji u prijavama protiv tužilaca nego počinilaca privrednog kriminaliteta. Dvojicu tužilaca je prema saznanjima Žurnala prijavio kada je shvatio da bi i sam mogao biti predmetom istrage zbog opstrukcije pojedinih predmeta.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još