NADZIRE SE PUT KA RJEŠENJU PROBLEMA

Blok 7: Vlada Federacije i Elektroprivreda BiH sjedaju za pregovarački sto za kineskim investitorima

Biznis Klub16.09.21, 22:05h

Blok 7: Vlada Federacije i Elektroprivreda BiH sjedaju za pregovarački sto za kineskim investitorima
Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH donio je zaključak na osnovu kojeg se odluka o daljoj sudbini Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli treba da rasprave Vlada Federacije, Elektroprivreda BiH i kineski partneri

 

Kao što je poznato, izgradnja Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli je zaustavljena zbog povlačenja američkog General Motorsa iz poslovnog odnosa sa kineskim izvestitorima i izvođačima radova na izgradnji strateškog energestskog projekta u BiH. Kinezi su ponudili alternativno rješenje u odnosu na ovoga podizvođača radova, ali to je otvorilo određene dileme u vezi realizacije čitavog projekta.


Ovaj problem traje već mjesecima i vrući je krompir u rukama Vlade Federacije BiH, jer jaki zapadno-evropski energetski lobi svakako je od prvog dana protiv ovoga projekta i suradnje Elektroprivrede BiH sa kineskim izvođačima. Za kinesku stranu je prekid ugovora neprihvatljiv i, kako su više navodili, imaju svoje pravne argumente za nastavak realizacije ovoga velikog posla, bez obzira na podizvođača koji se sam povukao iz ovoga posla.

 

Federalni premijer Fadil Novalić prije nekoliko dana je izjavio da će o sudbini realizacije izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli odlučivati pravni eksperti, ali i Parlament FBiH, s obzirom na nemogućnost provođenja ranije potpisanog ugovora između kineskih partnera i Elektroprivrede BiH.

 

Ranije je Vlada Federacije pokušala prebaciti problem Parlamentu Federacije na rješavnje, ali kako se saznaje, Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije je na sjednici održanoj 13. septembra praktično vratio lopticu Vladi Federacije i zatražio prijedlog rješenja za realizaciju EPC ugovora za izgradnju Bloka 7 – 450 MW u Termoelektrani Tuzla.
Iz Elektroprivrede BiH ranije su naveli da će ovaj projekt biti realiziran po svaku cijenu, kako bi se održala energetska stabilnost naše zemlje.


"Nažalost, sve je dugo trajalo, okolnosti su se izmijenile, ali mi nemamo alternativu. Svi koji su za ili protiv, neka kažu drugo rješenje i mi ćemo ga prihvatiti. Opredjeljeni smo da realizujemo ugovor i niti jednim potezom nismo to doveli u pitanje", kazao je prije nekoliko dana generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.


Svim onima koji malo bolje poznaju elemente ugovora između Kineza i Elekttroprivrede BiH više je nego jasno kako je obostrani interes da se trenutni problem prevaziđe i konačno krene sa realizacijom stratetškog projektu koji treba da osigura energetsku stabilnost BiH.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još