RODITELJI MORAJU DONIJETI (TEŠKU) ODLUKU

Traže da se vakcinišu i dječaci iako imaju veći rizik od miokarditisa nego da završe u bolnici ako dobiju koronu?!

Hronika15.09.21, 19:53h

Traže da se vakcinišu i dječaci iako imaju veći rizik od miokarditisa nego da završe u bolnici ako dobiju koronu?!
Statistike pokazuju da dječaci imaju veći rizik od miokarditisa nakon cijepljenja mRNA vakcinom nego da završe u bolnici ako dobiju koronu. No epidemiolozi preporučuju cijepljenje zbog dugoročnih posljedica korone

 

 

 


Cijepit se ili ne? Roditelji moraju donijeti ovu odluku ne samo za sebe, već i za svoju maloljetnu djecu. U cilju pomoći pri donošenju ove odluke, Stalna komisija za  pitanja vakcinacije (STIKO) je sredinom avgusta podržala generalnu preporuku cijepljenja za djecu od 12 do 17 godina i to nakon masovnog pritiska od strane politike. Prethodno je ovaj stručni gremijum preporučio cijepljenje protiv korone samo za adolescente s prethodnim oboljenjima, poput dijabetisa, piše Deutsche Welle.


Zabunu sada izaziva nova (statistička) studija iz SAD-a, prema kojoj je rizik od upale srčanog mišića (miokarditisa) nakon cijepljenja vakcinom BioNTech/Pfizer za dječake više od šest puta veći nego rizik od ozbiljnog toka bolesti uzrokovane virusom COVID-19.


Naučnici sa Univerziteta Kalifornija usporedili su koliko su često adolescenti bez prethodnih oboljenja u dobi od 12 do 17 godina razvili miokarditis nakon cijepljenja i koliko je adolescenata iz iste dobne grupe moralo biti hospitalizirano zbog infekcije koronom u istom razdoblju.


Rizik za dječake nakon cijepljenja veći


U studiji je ispitano 257 slučajeva miokarditisa kod adolescenata koji su dijagnosticirani u prvoj polovini 2021. godine nakon cijepljenja protiv korone. Upala srčanog mišića bila je uglavnom blaga i nema registriranih smrtnih slučajeva. Sveukupno gledajući, ova ozbiljna propratna pojava  zabilježena je iznimno rijetko: kod dječaka je ta stopa iznosila 162,2 a kod djevojčica 13,0 na na milion cijepljenih.


Sumnja je potvrđena


Danas je opšteprihvaćeno da se ova rijetka nuspojava može pojaviti nakon cijepljenja protiv korone sa jednim od dvije mRNA-vakcine. Prvi put su u Izraelu, u aprilu prošle godine, prijavljeni slučajevi miokarditisa kod mladića nakon vakcinacije cjepivom Pfizer/BioNTech.


Ove nuspojave također su se sporadično javljale pri upotrebi cjepiva Moderna, koje se također temelji na novoj tehnologiji mRNA. Američka zdravstvena služba CDC sada također smatra da je veza između miokarditisa i cjepiva "vjerovatna". U skladu s tim, farmaceutske kompanije BioNTech/Pfizer i Moderna obavijestile su o toj mogućoj povezanosti u zajedničkom „Crvenom pismu" o rizicima (Rote-Hand-Brief).


I pored svega bi se radije cijepili?!

 

Unatoč tome, mnogi zdravstveni stručnjaci savjetuju cijepljenje tinejdžera, ako je to moguće. Oni i dalje smatraju da su rizici od COVIDa-19 i moguće dugoročne posljedice ovog oboljenja veće od rizika upale srčanog mišića - miokarditisa. "Pojava miokarditisa nakon vakcinacije cjepivima protiv mRNA je moguća ali su nuspojave, koje se češće javljaju kod dječaka nego kod djevojčica, vrlo rijetke(...) Akutni tok miokarditisa obično je blag u uslovima bolničkog liječenja; Zasad nema spoznaja o mogućim dugoročnim posljedicama ”, objavio je Institut Robert Koch (RKI) u svom" Epidemiološkom biltenu ”19. avgusta 2021. godine. Čak i ako djeca i adolescenti često imaju blagi tok bolesti ili nisu ozbiljni bolesnici, rizik od dugotrajnih posljedica ostaje, također i kod odraslih.


Epidemiolog i političar SPD Karl Lauterbach na Twitteru je napisao da je to "dobra studija" s "nepoželjnim rezultatima".


Dugoročni učinci kod djece i adolescenata


Rastuća vakcinacija stanovništva vjerojatno će u budućnosti dovesti do oboljevanja od korone sve većeg broja djece i adolescenata koji još nisu cijepljeni ili koji se ne mogu cijepiti.


O toku  bolesti u ovoj dobnoj skupini malo se zna, ali dugoročne posljedice infekcije COVIDom-19 sve češće pogađaju djecu i adolescente. "S povećanjem broja oboljelih bi i pored niske incidencije moglo doći do porasta broja onih koji imaju dugoročne posljedice preležanog COVID-a", kaže se u "Epidemiološkom biltenu" Instituta Robert Koch (RKI).


Prema jednom švedskom istraživanju, djeca i adolescenti također mogu biti ozbiljno pogođeni dugoročnim posljedicama preležane korone. To uključuje multisistemski upalni sindrom (MIS-C), upalni sindrom (PIMS) i sindrom hroničnog umora (ME/CFS).


Međutim, takve dugoročne posljedice nakon infekcije COVIDom-19  rjeđe se prepoznaju i prijavljuju kod djece i adolescenata nego kod odraslih, kaže se u jednoj britanskoj studiji iz aprila 2021.


Upala srčanog mišića - miokarditis također se često zanemaruje


Upala srčanog mišića – miokarditis često se ne prepoznaje na vrijeme jer prvi simptomi poput kašlja ili curenja iz nosa, groznice, glavobolje i bolova u tijelu nisu povezani s upalom srčanog mišića. Tokom napredovanja ove bolesti, pacijenti osjećaju otežano disanje, nesvjesticu, vrtoglavicu, stezanje u prsima, lupanje ili nepravilan rad srca. Miokarditis često prati virusna infekcija disajnog ili gastrointestinalnog (crijevnog) trakta. To mogu izazvati virusi koji uzrokuju ospice, herpes ili tešku vrstu gripe -influencu. Ponekad i bakterije, kao što su borelia, streptokoka ili legionela. mogu izazvati miokarditis.


Ako se upala srčanog mišića dijagnosticira EKG-om ili uzorkom krvi, najvažnije je zaštititi srce i izbjeći stres. Nekada su liječnici propisivali strogi odmor u krevetu, danas su dopuštene kratke šetnje. Osim toga, pacijenti primaju lijekove, koji olakšavaju rad srca i stabiliziraju funkciju srčanog mišića kao pumpe. Nakon toga, kardiolog mora kontrolirati srce u kratkim intervalima svake dvije do tri sedmice.


Nepoželjan sport kratko nakon infekcije


Nakon teške infekcije trebalo bi polako povećavati svoje sportske aktivnosti i izbjegavati snažne tjelesne napore šest mjeseci nakon infekcije. Upala srčanog mišića veliki je teret čak i za odraslo tijelo. No, bolest kod djece i adolescenata je još brizantnija. Preveliko naprezanje nakon miokarditisa može dovesti do komplikacija, uključujući insuficijenciju (zatajenje) srca s nedostatkom daha i poremećaje srčanog ritma a može izazvati i iznenadnu smrt.

 

(DW/DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još