Jedan od najvećih uspjeha BiH u svjetskoj konkurenciji

Za bh. inovatore osam medalja i dva priznanja: Od električnih zastora i dronova do čvrstih šampona i netopivih fišeka

Biznis Klub14.09.21, 19:56h

Za bh. inovatore osam medalja i dva priznanja: Od električnih zastora i dronova do čvrstih šampona i netopivih fišeka
Ovo je jedan od najvećih uspjeha BiH u svjetskoj konkurenciji inventivno-tehničkog stvaralaštva, konkretno na izložbama inovacija, na kojima AIBIH sudjeluje od 1995. godine

 

Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine (AIBIH) prezentirali su deset inovacija i nagrađeni sa osam zlatnih medalja i dva specijalna priznanja na izložbi inovacija završenoj jučer u Maroku.

 

Kako se navodi, to je jedan od najvećih uspjeha BiH u svjetskoj konkurenciji inventivno-tehničkog stvaralaštva, konkretno na izložbama inovacija, na kojima AIBIH sudjeluje od 1995. godine.

 

Mladi bračni par Halilović iz Kladnja prvi put je zajedno prezentirao svoje inovacije na nekoj izložbi izvan BiH: supruga Amra 'Električni zastor protiv insekata i glodavaca', a suprug Avdo 'Set za spasavanje putnika u saobraćajnim nesrećama'.

 

Sarajka Dragana Janković pozlaćena je za inovacije u domenu laboratorijskog ispitivanja kvaliteta betona, konkretno za 'Cilindrični alat za brušenje i poliranje tankih uzoraka' i za 'Kalup za izlijevanje tankih uzoraka'.

 

Cazinjanka Meliha Klopić Murtić nagrađena je za 'Čvrsti biljni šampon za osjetljivo vlasište'. Zlatne medalje za obje svoje inovacije dobio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, jednu za 'Zaštitna masku protiv virusa Kovid-19' drugu za 'Netopivi fišek za sladoled'. Elma Selimbašić iz Kladnja nagrađena je za 'Dron za traganje i zaštitu životinja na daljinu'.

 

Bh. naučna zajednica obogaćena je posebnim priznanjem, za 'Metodu integracije procesa za proizvodnju cementa i sode u cilju smanjenja emisije CO2'; autori su tuzlanski tehnolozi prof. dr. sc. Zehrudin Osmanović, doc. dr. sc. Nedžad Haračić, mag. sc. Nisad Avdić i dipl. inž. Damir Mulamehmedović.

 

Posebno priznanje dobio je i Husein Hujić, jedan od osnivača, danas generalni sekretar Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine i direktor Svjetske federacije inovatorskih organizacija za, kako je naznačeno u diplomi, „vodeću ulogu u seriji uspjeha inovatora Bosne i Hercegovine i za njegovu primjernu kooperaciju na planu promocije inovatorstva i inovatora širom svijeta“.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!