Predsjedavajući VMBiH sa njemačkom kancelarkom u Tirani

Tegeltija razgovarao s Merkel: Pokretanjem Berlinskog procesa na Zapadnom Balkanu stvorena drugačija atmosfera

Front14.09.21, 19:46h

Tegeltija razgovarao s Merkel: Pokretanjem Berlinskog procesa na Zapadnom Balkanu stvorena drugačija atmosfera
Tegeltija je informisao kancelarku Merkel o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, naglasivši da su dijalog, razgovor i poštivanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH jedino rješenje za nesmetano funkcionisanje BiH

 

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Tirani sa kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel.

 

Predsjedavajući Tegeltija je izrazio zahvalnost kancelarki Merkel na kontinuiranoj podršci Njemačke u procesu evropskih integracija BiH, uzimajući u obzir da su Berlinski proces i ranija „njemačko-britanska inicijativa“ rezultat njenih ličnih napora da se BiH i države regiona što prije priključe EU.

 

Ocijenio je da je pokretanjem Berlinskog procesa na zapadnom Balkanu stvorena drugačija atmosfera i da su otvorene nove mogućnosti za saradnju.

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je istakao opredijeljenost BiH za evropski put, povezanost i unapređenje regionalne saradnje, koja je pokazala svoj značaj tokom pandemije virusa korona.

 

On je informisao kancelarku Merkel o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, naglasivši da su dijalog, razgovor i poštivanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH jedino rješenje za nesmetano funkcionisanje BiH.

 

Istakao je da u BiH ima dosta pitanja o kojima je moguće postići dogovor, bez nametanja, a da će, sa druge strane, neka pitanja rješavati buduće generacije.

 

Predsjedavajući Tegeltija je ukazao da su SR Njemačka i njena ustavna struktura primjer efikasne decentralizovane države, organizovane po želji svih koji u njoj žive.

 

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim bilateralnim odnosima Njemačke i BiH, te ukazali na mogućnosti dodatnog unapređenja saradnje u oblastima od obostranog interesa, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!