Najprepoznatljivija lica

Afganistan bruji o misteriji, a ponašanje talibana je jako čudno: Gdje su nestali lideri?

Front14.09.21, 15:00h

Afganistan bruji o misteriji, a ponašanje talibana je jako čudno: Gdje su nestali lideri?
Talibani su objavili sliku rukom pisane poruke Baradarovog zamjenika u kojoj stoji da se ovaj nalazi u Kandaharu. Nakon toga, podijelili su i navodnu Baradarovu audio poruku uz koju su objavljene i neke stare fotografije. To što nisu podijelili i video, dodatno je zaintrigiralo Afganistance

 

Dvojica starijih talibanskih vođa nestala su iz javnosti što je neke Afganistance navelo na razmišljanje o tome jesu li vrhovni vođa i zamjenik premijera uopće živi, piša Guardian.

 

Jedan od talibanskih vođa, Mullah Haibatullah Akhundzada, nije viđen u javnosti već više od mjesec dana nakon što su militanti zauzeli Afganistan. Njihov glasnogovornik opovrgnuo je glasine o njihovoj smrti.

 

Mullah Abdul Ghani Baradar, jedno od talibanskih najprepoznatljivijih lica, također je nestao. Pitanja o tome je li taj nekadašnji voditelj političkog ureda i jedna od ključnih figura u mirovnim pregovorima počela su se gomilati jer ga već nekoliko dana nema u javnosti.

 

Po Kabulu kruže glasine da je ubijen ili teško povrijeđen u borbi s drugim visokim talibanskim dužnosnikom oko pitanja kako podijeliti afganistanska ministarstva.

 

Službeni napori da se glasine opovrgnu, dodatno su produbili misteriju. Talibani su objavili sliku rukom pisane poruke Baradarovog zamjenika u kojoj stoji da se ovaj nalazi u Kandaharu. Nakon toga, podijelili su i navodnu Baradarovu audio poruku uz koju su objavljene i neke stare fotografije. To što nisu podijelili i video, dodatno je zaintrigiralo Afganistance sad kad talibani više nisu neka pobunjenička grupa koja se skriva i kad je Baradarovo lice postalo prepoznatljivo zbog njegove međunarodne uloge.
 

Glasnogovornik Suhail Shaheen osvrnuo se na glasine i opovrgnuo ih na Twitteru.

 

‘Zamjenik premijera Islamskog emirata Afganistana, Mullah Bradar, u glasovnoj je poruci odbacio tvrdnje da je ranjen ili ubijen u sukobu. Kaže kako su ove laži posve neutemeljene’, napisao je upotrijebivši alternativni način pisanja Baradarovog imena.

 

Na snimkama i fotografijama podijeljenima na mreži koje navodno dokazuju da je Baradar u Kandaharu, nema ničega što bi moglo potvrditi kada su tačno nastale.

 

Neki događaji iz prošlosti te militantne grupe, daju vjetar u leđa raznim teorijama. Tako je smrt vođe Mullaha Mohammada Omara bila prikrivana gotovo dvije godine, a tokom tog vremena talibani su i dalje objavljivali izjave u njegovo ime.

 

Baradar je, navodno, već bio poražen u internim talibanskim prepirkama oko toga kako bi trebala izgledati nova vlada, tvrdi Afghanistan Analysts Network.

 

Od trojice muškaraca koji su bili vrhovni vođe prije pada Kabula, Baradar je jedini koji si nije osigurao čelno mjesto u nekom važnom ministarstvu.

 

Vojni vođa Yaqub Omar, sin jednog od osnivača talibana, postao je ministar odbrane, a Sirajuddin Haqqani ministar vanjskih poslova.

 

Afghanistan Analysts Network također je, skoro mjesec dana nakon pada Kabula, primijetio Akhundzadino odsustvo s javnih i privatnih događanja, zbog čega se smatra da možda više nije živ. Analitčari su primijetili da se čak i samozatajni Mullah Omar pojavljivao u javnosti dok je vladao zemljom, iako ne na video snimci. Ta pojavljivanja su uključivala sastanke s nekim stranim dužnosnicima i radijske intervjue.

 

‘Sada kada su talibani na vlasti, bilo bi čudno da je Haibatullah živ, no da se i dalje drži tako povučeno. Čini se da on sada funkcionira kao simbolična figura koja ima moć ujedinjavanja, a da doista ne mora govoriti i pojavljivati se u javnosti.’

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još