POD VISOKIM POKROVITELJSTVOM FADILA NOVALIĆA

Dobrodošli u Filmski centar Tanović - na izložbu o porodici Tanović

Kultura14.09.21, 10:09h

Dobrodošli u Filmski centar Tanović - na izložbu o porodici Tanović
Ovih danas Ines Tanović otvara na prostoru nekadašnjeg filmskog studija Jagomir izložbu „posvećenu bh. filmu“. Ideja je hvale vrijedna, da stvari nisu otišle u pravcu potpune privatizacije historije bh. filma... Tako je na pozivnici, kao i na drugim viuzalima za ovu izložbu, fotka na kojoj se nalazi direktoricina majka, montažerka Kristel Tanović, dok je na naslovnoj stranici fotografija grupe filmskih radnika iz 1951. I među kojima se nalazi Sejfudin Babo Tanović. Pogađate – otac Ines Tanović!

 

 

U februaru 2020-te godine Vlada Federacije BiH je uz nesebičnu podršku najmoćnije političko-filmske familije postavila za v.d. direktoricu Filmskog centra Sarajevo rediteljicu Ines Tanović. Za realizaciju ove akcije bila su zadužena dobro poznata lica iz afere „Respiratori“ – Asim Sarajlić, Edita Kalajdžić i Hasan Ganibegović.


Rediteljica Ines Tanović je i dalje v.d. direktorica, iako je iza nje ostala afera u kojoj je igrala glavnu ulogu; kao kauboj najgore sorte upala je usred konkursne procedure i izvrijeđala i prijetila jednom članu tadašnjeg Nadzornog odbora FCS-a.


Ovo je bruka zbog koje bi svugdje u normalnom svijetu kanditat koji bi to uradio bio diskvalifikovan i trajno ostranjen sa odgovornog mjesta javnog preduzeća. Umjesto toga, Vlada Federacije na čelu sa poslušnim Novalićem želi da je nagradi još jednim mandatom.


Ovih danas Ines Tanović otvara na prostoru nekadašnjeg filmskog studija Jagomir izložbu „posvećenu bh. filmu“, izložbu koja je u maju ove godine predstavljena i u Historijskom muzeju.


Ideja je hvale vrijedna, ali u rukama ove poluuspješne rediteljice stvari moraju otići u drugom pravcu. U pravcu potpune privatizacije historije bh. filma u kojoj samo članovi uže porodice mogu dobiti prostor koji zaslužuju i brojni drugi akteri koji su stvarali povijest bh. filma.


Tako je na pozivnici, kao i na drugim viuzalima za ovu izložbu, fotka na kojoj se nalazi direktoricina majka, montažerka Kristel Tanović, dok je na naslovnoj stranici fotografija grupe filmskih radnika iz 1951. I među kojima se nalazi Sejfudin Babo Tanović. Pogađate – otac Ines Tanović.

 

kristel-tanovic
tanovic-sejfudin-babo


Njeni roditelji jesu bili značajni filmski radnici u vremenu socijalizma, ali pored njih tu su i stotine drugih jednako ili puno značajnijih filmskih radnika iz tog vremena.


No, sve to ne čudi od ove direktorice koja je za samo godinu već ubacila više od polovine svoje familije u Filmski centar Sarajevo. Tako djevojka njenog sina, koja je već postala dio porodice Tanović, Enida Delimustafić već više od godinu dana ima honorani ugovor o radu u FCS-u. Njoj se već smiješi, pod paskom brižne buduće zaove, stalni posao u ovome javnom preduzeću. Ali to nije sve, u posljednje vrijeme i njen sin Dženan popravlja kućni budžet iz očito potpuno privatiziranog ovog javnog preduzeća.


Otud i naslov za ovaj nesvakidašnji kulturni događaj – dobrodošli u Filmski centar Tanović na izložbu o porodici Tanović.
Sve to, naravno, i dalje pod visokim pokrivitljestvom premijera Fadila Novalića.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook