Oglasio se Aleksandar Đorđević

Ambasador Srbije u BiH: Pozvan sam da 'pređem na kaficu'. Poziv iz Komšićevog ureda nije u skladu s diplomatskim protokolom

Front13.09.21, 13:53h

Ambasador Srbije u BiH: Pozvan sam da 'pređem na kaficu'. Poziv iz Komšićevog ureda nije u skladu s diplomatskim protokolom
Napominjem da način opštenja u diplomatskim krugovima je vrlo precizan, te da protokol MSP BiH isti odlično poznaje i profesionalno sprovodi. Shodno tome, molio bih da se zaposleni iz kabineta g. Željka Komšića, ukoliko isti ne poznaju, obrate nadležnim službama MSP BiH, pa neka sa njima razriješe svoje nedoumice, ističe ambasador Đorđević

 

Ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević oglasio se saopćenjem za javnost povodom, kako se navodi, medijskih izvještavanja, a po pitanju poziva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na sastanak.

 

- Dana 13. septembra u 10h, ambasada Republike Srbije dobila je poziv, na koji je odgovorila zaposlena u ambasadi (poziv upućen od izvjesnog g. Vuletića), sa zahtjevom da dođem kod g. Komšića na razgovor u 11h. Tema razgovora nije pominjana. Nakon što sam rekao da nisam u mogućnosti da pristupim na tako iznenadan poziv za sastanak, u 10:20h je poziv ponovio šef kabineta g. Željka Komšića, uz napomenu da može biti vrlo neprijatno, jer me poziva predsjednik, a ja neću da dođem, te će mediji o tome pisati. Naravno, tema sastanka nije pominjana, već sam pozvan da “pređem na kaficu”, navodi ambasador Đorđević.

 

Kako su se, dodaje, oko 11h na određenim portalima pojavile vijesti o “nekakvom mom odbijanju sastanka sa g. Željkom Komšićem, a vezano za hapšenje određenog lica u Republici Srbiji, smatram da sam dužan da se obratim, te skrenem pažnju da kao ambasador Republike Srbije u BiH poštujem propise, i sve međunarodne konvencije koje regulišu status diplomata”.

 

- Poštujem zemlju domaćina BiH. Napominjem da način opštenja u diplomatskim krugovima je vrlo precizan, te da protokol MSP BiH isti odlično poznaje i profesionalno sprovodi. Shodno tome, molio bih da se zaposleni iz kabineta g. Željka Komšića, ukoliko isti ne poznaju, obrate nadležnim službama MSP BiH, pa neka sa njima razriješe svoje nedoumice, a ne preko medija, jer kao ambasador Republike Srbije neću dopustiti da moju državu i mene lično bilo koji politički činilac zloupotrebljava u svoje lične političke svrhe, kršeći pri tom, sve kodifikovane uzuse koje regulišu diplomatski status, ističe Đorđević u saopćenju iz Ambasade Republike Srbije.

 

Napominje i da su navodi portala da je preko sekretarice poručio da ne želi doći netačni, zlonamjerni i usmjereni na generisanje neprijatnosti prema ambasadi Republike Srbije u Sarajevu, što je, dodaje, u najmanju ruku nekorektno i nedobronamjerno. O ovome će, navodi ambasador Đorđević, informirati predstavnike diplomatske zajednice u BiH, jer “ovakvo ponašanje zaslužuje njihovu pažnju”.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 161

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još