OMER ČEVRA/ NEĆE STRANCI NIŠTA URADITI

Povraća mi se od populizma Komšića! Nema ništa od Schmidta, a na Izetbegoviću je odgovornost da riješi ovu državu!


10.09.21, 08:43h

 

 

 

Željko Komšić je legalni član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata. Istina.


Prema Ustavu BiH, ne postoje legitimni predstavnici naroda. Istina.


Bošnjaci su i Bosanci iskoristili svoje ustavom dato pravo da izaberu Komšića za člana Predsjedništva iz reda Hrvata i uradit će to opet ako žele, jer imaju pravo. Istina.


Bošnjaci zbog svoje brojnosti mogu uvijek izabrati ukoliko se pokaže popularan kandidat ili se napravi dobar inženjering člana Predsjedništva iz reda Hrvata. Istina.

 

Franjo Tuđman je prevario Hrvate nastanjene u BiH u Daytonu, jer je upravo on pristao na ovo, po Hrvatima, loše zakonsko rješenje. Istina.


Ustavni sud BiH je rekao da način dodjele mandata u Dom naroda FBiH nije u skladu sa Ustavom. Istina.


Sarajevska politika ne želi da prihvati tu Presudu i ne želi da primjenjuje popis stanovništva iz 2013. godine kao osnovu za dodjelu mandata u Domu naroda FBiH, već koristi ili bolje rečeno zloupotrebljava popis iz 1991. godine, jer je tada bilo puno više Srba i Hrvata. Istina.  


Bošnjačka politika ne želi da prihvati činjenicu da prema zadnjenem popisu u Sarajevu živi samo 3% Srba, a 4% Hrvata. Istina.


Pravdaju to neimplementacijom povratka stanovništva, jer kao Srbi i Hrvati će se kad-tad vratiti. Istina da to rade, a neće se nikad vratiti.    


Bh. građani koji žive na socioekonomskom dnu Evrope šute i trpe i nadaju se u svojim njedrima da će stranci doći i riješiti problem nefunkcionalne demokracije umjesto njih samih. Istina.


Najbrojniji narod je apsolutno i legalistički u pravu kada kaže da ne može dobiti to što HDZ želi. Istina.


Ustav koji je produkt Mirovnog sporazuma, a čija je glavna funkcija bila zaustaviti pucanje i postaviti neka osnovna temeljna pravila za budućnost, očigledno  ne funkcioniše. Istina.


Treba nešto novo. Istina.


Sve su ovo istine. Sve su ovo činjenice.

 

Stranci žele da se bh. građani demokratiziraju. Da iskoče konačno iz umnih okova komunizma i socijalizma i diktata gdje je jedan čovjek uspostavljao red i mir. Oni nas mogu čekati još stotinu godina. Ali mi nemamo stotitinu godina


Građani ove zemlje međutim moraju shvatiti - neće im ništa riješiti međunarodna zajednica. Neće im ništa nametnuti novi Visoki predstavnik. Od priče kako će OHR koristiti bonske ovlast da zaustavi novi reizbor Čovića, Izetbegovića ili Komšića nema ništa. Stranci nisu fašisti niti diktatori da nameću jednom društvu u 2021. godini silom neka pravila. To su lažne informacije koje se plasiraju iz političkih krugova, a koje mediji, koji su 99% pod kontrolom politike, prenose, jer su mediji u BiH postali jedan klijkentelistički alat stranaka i moćnika.  


Stranci žele da se bh. građani demokratiziraju. Da iskoče konačno iz umnih okova komunizma i socijalizma i diktata gdje je jedan čovjek uspostavljao red i mir. Oni nas mogu čekati još stotinu godina. Ali mi nemamo stotitinu godina. Bošnjačka politika mora hitno iznjedriti rješenje i ispraviti Tuđmanove greške koje su napravljene prema Hrvatima u BiH, jer te greške ne možemo dalje koristiti kao osnovno zašto smo mi upravu, jer jednostavno taj model ne proizvodi rezultata i napredak za cijelo društvo. Naprotiv.  


SDA kao najjača bošnjačka stranka to mora uraditi. Bakir Izetbegović to mora uraditi. Bez obzira sta će građani o tome misliti. Radi mira. Svima je postalo teško razlučiti šta je istina a šta ne, a što se svakodnevno plasira kroz plaćeničke klijentističke medije..., koji postaju poslušnici određenih SDA struktura, kao naprimjer jedan ovdašnji medij kojem su suprugu glavnog urednika zaposlili kao profesoricu na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu!
 
 
Takvi politički poklopljeni mediji su dali najveći doprinos zbunjenosti građana, jer ih se konstanto bombarduje sa lažnim vijestima i poluinformacijama koje se plasiraju kao kredibilne provjerene vijesti. Dovede se razni "riđobrki" i kojekakvi tviteraši pod lažnim imenima koji u udarnim terminima daju mišljenja o ustavnim reformama, državi, ozbiljnim naučnim političkim temama.

 

SDA kao najjača bošnjačka stranka to mora uraditi. Bakir Izetbegović to mora uraditi. Bez obzira sta će građani o tome misliti. Radi mira


Medijski prostor je postao jedan zatrovani maloumni vakuum plitkih Twitter analitičara koji pojma nemaju kako se bira vlast, kako se izborni rezultati implementiraju i koji su mehanizmi za to potrebni te koji nikada nisu pročitali Ustav BiH, da iznose mišljenja kao da su ugledni profesori Asim Trnka ili Šaćir Filandra.


To je tragedija ovog društva koja je već nastala. Koja je tu. Neko je vidi, neko je ne vidi. Ali ta tragedija je tu. Živimo je.  


U Skupštini Kantona Sarajevo se neki dan raspravljalo dva sata da li je neko nešto citirao iz Kur'ana ili se radi o Hadisu. Pa gdje to mi živimo? Kakav je ovo cirkus? Na šta se troši novac građana? Replike se daju i ispravke krivog navoda gdje bi se trebalo raspravljati o sadržaju određenih zakonskih rješenja za Kanton i građane, o tome da li je Konaković mislio da su ovi kriminalci ili ipak neko iz SDA smatrao da su ovi drugi, njihovi odbjegli članovi kriminalci. Pa šta se ovo više dešava? Koliko nisko možemo ići?  


Kako više građanima nije jasno da će morati sami ustati za sebe i svoje dobro? Pa zašto bi bilo koji federalni premijer smanjio plate ili smanjio administraciju (ukinuo kantone, kako se to voli reći) kada dobro zna da ukoliko bi to uradio, imao bi ozbiljne proteste, imao bi ozbiljne pobune, od onih koji žive najbolje u ovoj zemlji! Oni bi se pobunili na ulici. A građani koji žive najgore, preživljavaju sa novcem iz inostranstva nekih rođaka ili djece, šute i prate sve to poslušno?


I naravno da onda ni jedan premijer neće ići u narednih stotinu godina ka tome da pomogne građanima, jer ga oni ne zanimaju. Vrh politike zanimaju oni koji glasaju i oni koji su spremni izaći na ulice i pobit se sa njima i stisnut politički vrh kako bi dobili svoja prava i bolju državu! A svi na budžetu su spremni uraditi upravo to. Pobiti se za ono što im zakonski pripada. I njih se najviše boje.

 

Zašto bi neki novi Inzko, Schmidt ili bilo koji strani funkcioner za nas mijenjao stvari da nama bude bolje, ako mi sami nismo u stanju to uraditi za sebe? Oni će čekati da se demokratski procesi odvijaju


Kada bi vladajuće strukture uvidjele opasnost da će građani koji nisu na budžetu krenuti na njih, naravno da bi se onda i oni morali drugačije odnositi prema njima. Tada nastaju društvene promjene. Tada nastaje demokracija.


To je zapravo taj moment koji stranci čekaju, da se konačno rodi, da konačno svane. Da građani shvate da moraju sami nešto za sebe uraditi. Da moraju napraviti pritisak na vlast, jer dok ga ne budu pravili, zašto bi neki novi Inzko, Schmidt ili bilo koji strani funkcioner za nas mijenjao stvari da nama bude bolje, ako mi sami nismo u stanju to uraditi za sebe. Oni će čekati da se demokratski procesi odvijaju.


Ovdje se još uvijek čeka rođene demokratskog društva. A vlast i stranci imaju još puno vremena.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAKL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 120

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još