Posljednje područje koje im je pružalo otpor

Talibani tvrde da kontrolišu cijeli Afganistan 'nakon zauzimanja Panjshira', Nacionalni front otpora kaže da lažu

Front06.09.21, 11:40h

Talibani tvrde da kontrolišu cijeli Afganistan 'nakon zauzimanja Panjshira', Nacionalni front otpora kaže da lažu
Opoziciona grupa, Nacionalni front otpora (NRF), objavio je da je "tvrdnja talibana o zauzimanju Panjshira lažna"

 

Talibani tvrde da od ponedjeljka ujutru imaju kontrolu nad čitavom teritorijom Afganistana nakon što su, po njihovim tvrdnjama, zauzeli i posljednje područje koje im je pružalo otpor - provinciju Panjshir, prenosi Sky News.

 

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid rekao je da je područje "osvojeno i pod punom kontrolom" i da je "jedan broj ljudi ubijen, dok su ostali pobjegli pred naletom talibana".

 

Ali opoziciona grupa, Nacionalni front otpora (NRF), objavio je da je "tvrdnja talibana o zauzimanju Panjshira lažna".

 

- Snage NRF-a prisutne su na svim strateškim položajima širom doline kako bi nastavile borbu - objavili su preko lokalnih izvora.

 

NRF je u svom saopćenju naglasio da i dalje uvjerava narod Afganistana "da će se borba protiv talibana i onih koji ih podržavaju nastaviti sve dok ne prevladaju pravda i sloboda".

 

Govoreći na konferenciji za novinare, Mujahid je tvrdio da nije bilo civilnih žrtava u preuzimanju Panjshira, uprkos tvrdnjama da su neki pripadnici NRF-a ubijeni.

 

Talibani su također naveli da će se električna energija i internet ponovo uspostaviti u Panjshiru od ponedjeljka te da će sada početi i napori za ponovno pokretanje međunarodnih letova iz Kabula.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!