PAVLE PAVLOVIĆ/ DOSTA I MOSTA!

Plivaj, Paja, plivaj dok još možeš... Vrijeme je da se razmotri kakve koristi BiH može imati od Pelješke ćuprije?!

Nedjeljni magazin05.09.21, 19:01h

Plivaj, Paja, plivaj dok još možeš... Vrijeme je da se razmotri kakve koristi BiH može imati od Pelješke ćuprije?!
Vrijeme je da se kaže dosta i mosta i da se promisli kako i Bosne i Hercegovina može imati koristi od veleljepnog prometnog objekta što se najbolje vidi, baš, iz Neuma. Ako ćemo ga već morati gledati, treba mirno i dostojanstveno cijeloj Evropskoj uniji pokazati kako nismo protiv napretka jedne njene članice

 

 


Piše: Pavle PAVLOVIĆ

 


Kao specijalni izaslanik većeg dijela troglavog Predsjedništva BiH dobio sam zadaću da konačno stavim tačku ili točku na slučaj Most.


Moja misija je bila plivajuća i trebalo je ocijeniti da li ću kraul zamasima ili ženskim stilom plutanja po površini hrvatskih morskih struja bez prepreka stići do, Bosni i Hercegovini važnog, međunarodnog mora ili do tirkiznih preljeva neumskog zaljeva.


Na moju radost, a i u interesu međudržavnih odnosa koji su opasno ugroženi sve glasnijim pričama o disoluciji ili raspadu BiH, utvrdio sam da se slobodno može plivati ispod lukova mosta i da će nosači aviona moći bezbjedno uplovljavati u Jednu nam jedinu. Dakle, Pelješka ćuprija je za to spremna, da li su i dokovi luke u Neumu?

 

peljeski-most-pp-1-jpg


Još jedna pozitivna strana mog inspekcijskog plivanja u predjelima hrvatske Komarne je potvrda da su gospoda predsjednici Džaferović, a posebno Komšić, bili u pravu kada su davali primjedbe na komšijsku nesuradnju Hrvatske sa BiH. Da se gospon Željko nije pobunio, ispod mosta ne bi mogle ni trabakule, a kamoli razne krstarice i korvete.

 

Zato mislim da je treći član Predsjedništva BiH uzalud pjevao ono što ponavlja hiljadu puta - ne može nam niko ništa. Jer i hrvatski premijer se uvjerio da se ponešto i BiH pita pa je morao znatno povećati visinu mosta, koji je sada samo za deset metara niža od onog čuvenog turskog na Bosforu.


Dakle, vrijeme je da se kaže dosta i mosta i da se promisli kako i Bosne i Hercegovina može imati koristi od veleljepnog prometnog objekta što se najbolje vidi, baš, iz Neuma. Ako ćemo ga već morati gledati, treba  mirno i dostojanstveno cijeloj Evropskoj uniji pokazati kako nismo protiv napretka jedne njene članice.

 

peljeski-most-pp-2-jpg


Ali, ako je Brisel dao tolike milione eura za bijelu gazelu, mogao je i koju kintu za gradnju one kratice od puta, od Čapljine do Neuma. Da i naša raja nemaju graničnih belaja, koje još do iduće godine imaju putnici po Hrvatskoj, dok prelaze granicu na putu ka Dubrovniku.


Carina u Neumu bila im je kost u grlu, kao što može  biti nama most. Jer, šta će biti kada rijeka turista zbog jednog odličnog prometnog objekta odluči da zaobilazi Neum i odmaranja u njegovim lokalima, benzinskim postajama.


Dakle, problema neće biti u međunarodnim vodama i visini mosta, nego u praznim neumskim budžetskim kasama.


Zato, Paja, dosta, vala, mosta, plivaj dok još možeš ispod lukova Pelješke ćuprije!

 

peljeski-most-pp-4-jpg

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još