U 63. godini

Preminuo Ljubo Bešlić, bivši gradonačelnik Mostara

Hronika03.09.21, 13:44h

Preminuo Ljubo Bešlić, bivši gradonačelnik Mostara
Prvi je gradonačelnik ujedinjenog Mostara nakon rata

 

Bivši mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić preminuo je danas, nakon duže bolesti.

 

Ljubo Bešlić posljednjih mjeseci se nalazio na liječenju u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, a njegovo zdravstveno stanje postupno, nakon posljednje operacije se pogoršavalo.

 

Naime, bivšem gradonačelniku Mostara sredinom februara u Zagrebu je urađena transplantacija srca, nakon koje je njegovo zdravstveno stanje bilo stabilno. Bešlić je tada vozilom Hitne pomoći prevezen u Zagreb na operaciju, piše Bljesak.

 

Ljubo Bešlić je rođen 27. jula 1958. godine, a na čelu Mostara je bio od 2004. godine te je gradom upravljao bez Gradskog vijeća od 2012. do 2021. godine čime je ušao u historiju kao najdugovječniji gradonačelnik najvećeg hercegovačkog grada.

 

Osnovnu i srednju školu završio je u Mostaru, zatim 1982. završava Mašinski fakultet na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru. Zatim radi kao profesor u srednjoj Mašinskoj školi u Mostaru, a potom u grafičkom preduzeću Rade Bitanga – Mostar i to kao rukovodilac službe održavanja. Aktivno se bavio rukometom (1972. – 1990.) u Rukometnom klubu Velež.

 

Godine 1996. odlazi na školovanje u NATO u Brisel za provođenje redukcije naoružanja. Potom postaje član radne grupe koja je radila na ustroju Ministarstva odbrane Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon uspostave Ministarstva nastavio je raditi u Sarajevu na mjestu načelnika Tehničkog odjela u Sektoru logistike.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još