SAVJETI PRIJE KUPOVINE

Socijalizacija, a ne izolacija: Kako odabrati poklon za dijete?

Lifestyle30.08.21, 21:44h

Socijalizacija, a ne izolacija: Kako odabrati poklon za dijete?
Mnogi se često nađu u situaciji da prosto ne znaju šta sljedeće pokloniti, tako da se svidi djetetu i bude originalan poklon koji će se pamtiti. U nastavku teksta pročitajte naše savjete kako obradovati svoje mališane jedinstvenim poklonom

 

 


Djeca u fazi razvoja zahtjevaju posebnu pažnju roditelja i konstantnu brigu. Iako se pojedine stvari u odnosu roditelja i djece mijenjaju sa početkom puberteta, jedno ostaje uvijek ostaje - svako dijete će se obradovati lijepom poklonu!


Međutim, ne treba ni pretjerivati kada je darivanje u pitanju, jer će djeca početi da se raduju samo materijalnim stvarima. Budite tu uz njih, podržavajte ih i savjetujte, uz povremeni znak pažnje, igračku ili lijep komad odjeće, djeca će imati savršeno detinjstvo uz vašu brigu.


Mnogi se često nađu u situaciji da prosto ne znaju šta sljedeće pokloniti, tako da se svidi djetetu i bude originalan poklon koji će se pamtiti. U nastavku teksta pročitajte naše savjete kako obradovati svoje mališane jedinstvenim poklonom.


Koliko dijete ima godina?


Jedno od osnovnih pitanja koje sebi postavimo kada nas naši prijatelji pozovu na rođendan svog djeteta. Odgovorom na ovo pitanje zaključujemo u kojoj je fazi razvoja i kakva igračka bi mu pričinila zadovoljstvo, ali na neki način i bila korisna. Mala djeca u fazi razvoja koja su tek usavršila motorne sposobnosti, počinju da nesvjesno uče o ljudskom ponašanju.


Ovoj grupi mališana su zato idealan poklon lutke sa kojima se djeca na neki način poistovjećuju i igrajući se sa njima nesvjesno počinju da razumijevaju i uče o međuljudskim odnosima stavljajući sebe u određenu imaginarnu poziciju. Savrešene lutke interesantnog dizajna i veličina možete pronaći u www.idealno.rs online prodavnici.


Primera radi, tokom usavršavanja motornih sposobnosti idealan poklon za mališane od nekoliko godina su razne kockice i slagalice drugačijih oblika koje oni moraju da slože.
Kasnije, sa polaskom u školu i daljim razvojem kroz školovanje, moraćete biti malo kreativniji jer djeca postaju kompleksnije ličnosti, ali se ipak potrudite da pokloni budu kombinacija njihovog interesovanja i mogućnosti za dalji napredak.


Razmišljajte o socijalizaciji djeteta


Pri kupovini poklona razmislite o tome da je djetetu potreban poklon koji će ga socijalizvoati, a ne izolovati. Šta onda kupiti kada svako od nas želi da udovolji svom mališanu?


Najpametniji izbor u tom pogledu su društvene igre za djecu i odrasle, koje vaši mališani mogu igrati sa svojim prijateljima, ali i ostalim članovima porodice. Osim dobre zabave, vašem djetetu ćete pomoći da nauči da nauči osnovne tehnike socijalizacije.

 
Pored društvenih igara, idealan poklon za djecu su i sportski rekviziti poput lopti za različite sportove, koji će ih motivisati da se bave sportom i na taj način druže sa svojim vršnjacima.


Kroz društvene igrice i sport, mališani će naučiti da se nadmeću, ali da se u tome drže sportski i da poštuju svoje saigrače i protivnike, što su veoma bitne osobine za kasnije odrastanje i uklapanje u društvenu strukturu.


Osluškujte potrebe i želje vašeg djeteta


Kako bi mogli razumjeti šta vaši mališani zaista žele, potrebno je da provodite dosta slobodnog vremena u zajedničkoj igri i razgovorima. Tada ispitajte šta je to što im je potrebno, a kroz različite zajedničke aktivnosti možete prepoznati u čemu vaši mališani uživaju.

 
U skladu sa tim, odaberite karte za obilazak nekog mjesta za zajedničko druženje, a stvorićete momente koji se pamte za cijeli život. Odlazak u pozorište, bioskop, zoo vrt, luna park, bazen ili školicu jahanja su odlične opcije sa kojima ne možete pogriješiti.


Morate i sami upaliti lampicu za kreativnost


Bez obzira da li kupujete poklon za svoje dijete ili nekog drugog mališana, potrudite se da budete što maštovitiji. Upalite lampicu za kreativnost!


Ukoliko nemate savršenu ideju za jedinstven poklon kojim ćete oduševiti dijete, dobra rezervna opcija je napraviti set manjih poklona i time nadomjestiti trenutni nedostatak ideja. Nekoliko sitnica lijepo upakovanih u rođendansku kutiju zavezanu šarenom mašnicom uvijek upali. Baloni, slatkiši, igračke, slagalice, bojanke, izbor ostaje na vama, a potrudite se da ga prilagodite uzrastu djeteta.


Takođe, ukoliko se odlučite za kupovinu stvari, možete upariti nekoliko elemenata, poput majice i bermuda, tako da djete sa radošću nosi tu odjevnu kombinaciju. Poklon sam po sebi može biti višenamenski, tako da što duže bude zabavan i koristan. Primjera radi, postoje knjige za djecu koje su u isto vrijeme bojanke, albumi i pritom imaju edukativan sadržaj.


Odabir poklona za djecu može biti komplikovan, naročito ako nemate iskustva, ali je sa druge strane i pravo zadovoljstvo obradovati dječaka ili djevojčicu i izmamiti im osmijehe. Nadam se da će vam ovaj tekst pomoći u tome!

 

(DEPO PORTAL/S. Stanković)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!