dodijeljene plakete u sarajevu

Agencija Anadolija i novinar Denis Džidić dobitnici priznanja 'Nino Ćatić'

Mediji29.08.21, 12:35h

Agencija Anadolija i novinar Denis Džidić dobitnici priznanja 'Nino Ćatić'
Direktor Ureda AA u Sarajevu Hakan Celik zahvalio je na dodijeljenoj nagradi ističući da je u isto vrijeme i radostan i tužan

 

Udruženje novinara i medijskih radnika „Nino Ćatić“ dodijelilo je danas u Sarajevu plakete u povodu 29. augusta, dana rođenja tog poznatog srebreničkog spisatelja i novinara. Ovogodišnji dobitnici su Agencija Anadolija (AA) i novinar-istraživač Denis Džidić.

 

Iz UNIMR „Nino Ćatić" naglašavaju kako Agencija Anadolija, osim što prati događaje za koje je zainteresovana i većina drugih medija, kontinuirano izvještava iz onih dijelova BiH odakle nedostaje informacija.

 

Direktor Ureda AA u Sarajevu Hakan Celik zahvalio je na dodijeljenoj nagradi ističući da je u isto vrijeme i radostan i tužan.

 

- Radije bih da je Nino živ i da je sa nama, da se nije desio genocid i da nismo ni dobili tu nagradu - kazao je.

 

U obrazloženju za dodjelu nagrade navodi se da bez prisustva ekipa te medijske kuće, mnogi događaji u mnogim dijelovima BiH ne bi dospjeli do javnosti, što je dodatno značajno kada se ti događaji odnose na kulturu sjećanja.

 

nino-catic-nagrada-anadolija

 

Naglašeno je da mnoga podsjećanja na period agresorskih nasrtaja na BiH i počinjene zločine, ali i na pobjede branitelja u mnogim mjestima širom BiH, ne bi bila zabilježena da nije bilo višečlanih ekipa Agencije Anadolija te da se time popunjava praznina koja je nastala nezainteresovanošću nekih drugih medija, čak i onih od kojih se to, zbog prirode njihovog postojanja, očekuje.

 

Dodjeljivanje Plakete direktoru Balkanske istraživačke mreže u BiH Denisu Džidiću, obrazlažu njegovom posvećenošću u praćenju pravnih i medijskih istraživanja ratnih zločina, te njihovih procesuiranja.

 

Uime Džidića, priznanje je preuzela Emina Dizdarević.

 

- Vrlo smo ponosni i počastvovani što ste prepoznali naš rad - kazala je.

 

(Fena/rm)

Novinar i istraživač Denis Džidić je uspio ovladati značajnim dijelom građe koja se odnosi na činjenični i pravni aspekt suočavanja s prošlošću u BiH. Pozicija u oružanim strukturama optuženih i osuđenih za ratne zločine, njihovo djelovanje tokom rata, a posebno informiranost o sudskim procesima i i njihovim epilozima, znanje je koje je dragocjeno u postratnoj BiH, a koje dobitnik Plakete posjeduje i nesebično diseminira kroz vlastite medijske radove i analize za druge medije. 

Nihad Nino Ćatić rođen je 29. augusta 1969. godine. Nakon slanja posljednjeg izvještaja 10. jula 1995. u kojem je upozorio na ono što će se od sutradan dešavati Srebrenici, krenuo je prema slobodnoj teritoriji pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine. Majka Hajra još uvijek traga za njegovim posmrtnim ostacima.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!