'slučaj respiratori'/ novi detalji sa suđenja

Fikret Hodžić: 'Očekujem veći priliv novca, mogu li računati na pomoć...' I prije odluke FUCZ-a znao da će dobiti posao?

Hronika27.08.21, 17:23h

Fikret Hodžić: 'Očekujem veći priliv novca, mogu li računati na pomoć...' I prije odluke FUCZ-a znao da će dobiti posao?
Tužilac Mirza Hukeljić najavio je da ovim svjedokom dokazuje da je Hodžić znao četiri dana prije odluke Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) da će dobiti posao s respiratorima. Tužilac je tokom ispitivanja insistirao da se svjedok prisjeti kada je o čemu razgovarao s Hodžićem i da li je za respiratore čuo prije ili poslije uplate

 

 


Na suđenju za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je ispričao kako je s optuženim Fikretom Hodžićem prošle godine komunicirao u vezi sa uplatom veće količine novca.

 


Adnan Garčević iz Privredne banke Sarajevo kazao je da mu je Hodžić 30. marta prošle godine poslao poruku da očekuje veće prilive novca i pitao ga može li računati na njegovu pomoć, prenosi Detektor.ba.


Svjedok je rekao da te sedmice nije radio zbog pandemije i da mu nije odmah odgovorio, te da su se kasnije čuli. On je kazao da je, kada je naredne sedmice došao na posao, već bila stigla dokumentacija Hodžićeve “Srebrene maline” i da je bio upoznat s tim da su uplaćena sredstva za nabavku medicinske opreme, odnosno respiratora.


Garčević je rekao da se Hodžić interesovao kako može obaviti plaćanje prema inostranstvu i da mu je kazao da treba da nabavi respiratore za državu.


Tužilac Mirza Hukeljić najavio je da ovim svjedokom dokazuje da je Hodžić znao četiri dana prije odluke Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) da će dobiti posao s respiratorima. Tužilac je tokom ispitivanja insistirao da se svjedok prisjeti kada je o čemu razgovarao s Hodžićem i da li je za respiratore čuo prije ili poslije uplate. Garčević je prepričavao razgovore, navodeći u jednom trenutku da je “nebitno je li prije ili poslije”.


On je potvrdio da je obavljena uplata prema Kini i da je iznos bio 30.000.000 kineskih juana, što je okvirno, kako je rekao, četiri miliona eura. Svjedok je potvrdio dokumentaciju koju mu je predočio tužilac. Hukeljić je napomenuo da je na profakturi jedna oznaka respiratora, a na dokumentaciji prethodno dostavljenoj banci – druga.


Garčević je kazao da je bila napravljena i bankarska garancija prema firmi u Crnoj Gori, koja je trebalo da bude posrednik, ali da ona nije aktivirana i da je plaćanje na kraju izvršeno direktno u Kinu.


Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je potvrdio da mu je Hodžić govorio da očekuje i uplatu s Kosova u iznosu od oko 125.000 eura takođe za medicinsku opremu, kao i da su u istu svrhu izdavane garancije za Tursku.


Potvrdio je i da je kasnije data saglasnost Tužilaštva da se s računa obavi plaćanje transporta respiratora i PDV-a.


Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj se na teret stavlja nesavjestan rad.


Kao svjedok Tužilaštva saslušan je i Hodžićev brat Redžep Hodžić, koji je zaposlen kao menadžer u “Srebrenoj malini”. Svjedok je rekao da nije bio uključen u nabavku respiratora i da je za to saznao krajem aprila, nekoliko dana prije njihove isporuke.


Hodžić je kazao da je, nakon što je njegovom bratu i direktoru firme zabranjeno da dolazi u kancelariju, kontaktirao određeno lice u Kini radi dobijanja fakture i certifikata, koje je proslijedio računovodstvenoj agenciji “Srebrene maline”. On je rekao da je moguće da mu je kontakt osobe u Kini dao optuženi Hodžić.


Emina Mehmedović, koja je zaposlena na administrativnim poslovima u “Srebrenoj malini”, ispričala je kako je komunicirala s Agencijom za lijekove BiH i preuzela formulare za dobijanje dozvole. Ona je kazala da je Agenciji slala i dokumentaciju koju je dao Hodžić.


Svjedokinja je Odbrani potvrdila da je u martu bilo priče o proširenju djelatnosti firme i da je sama našla kontakte na sajtu Agencije.


Suđenje se nastavlja 22. septembra.

 

(Detektor.ba/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još