mladi i perspektivni

Ko su Jasmina i Adis, dvoje kandidata porijeklom iz BiH koji bi mogli ući u Bundestag?

Front23.08.21, 10:10h

Ko su Jasmina i Adis, dvoje kandidata porijeklom iz BiH koji bi mogli ući u Bundestag?
Jasmina Hostert rođena je u Sarajevu gdje je i odrastala. Tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine, u oktobru 1992. godine, je pala granata i tom prilikom je ostala bez ruke


Izborna kampanja u Njemačkoj za parlamentarne izbore koji se održavaju u nedelju 26. septembra 2021. je počela. Dvoje kandidata ispred Socijaldemokratske partije Njemačke - SPD Jasmina Hostert i Adis Ahmetagić vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine i po trenutnim izbornim analizama ulaze u njemački parlament - Bundestag.


Jasmina Hostert rođena je u Sarajevu gdje je i odrastala. Tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine, u oktobru 1992. godine, je pala granata i tom prilikom je ostala bez ruke- piše N1.

 

“Operisana sam u Sarajevu, ali se rana inficirala i pod hitno sam morala u inostranstvo“, prisjeća se Jasmina Hoster.

 

Jasmina je sasvim slučajno došla u Njemačku. Mogla je to biti, kako kaže, i sasvim druga zemlja da je u avionu bilo mjesta.

 

“Preko piste smo prvo došli u Kiseljak, a onda u Njemačku”, navela je.

 

Po dolasku u Bonn je izvršeno nekoliko operativnih zahvata.

 

“Imali smo sreće što nismo bili smješteni u prihvatni centar za izbjeglice nego kod jedne penzionisane učiteljice – Marije Hostert”, poručila je Jasmina.

 

Ta žena je za Jasminu kasnije postala veoma važna osoba u njenom životu. Ona se brinula da Jasmina nastavi školovanje u Njemačkoj, a kada se njen otac 1997. godine odlučio vratiti u Sarajevo, Jasmina je izrazila želju da ostane. Kada je napunila 18. godina, Marija Hostert ju je usvojila, što je razlog da Jasmina nosi njeno prezime. „ U njemačkom pasošu piše Jasmina Hostert, ali u bosanskohercegovačkom Jasmina Pašić“, kaže Jasmina koja ponosno ističe da je jedna od rijetkih koji imaju dvojno državljanstvo.

 

U Bundestag bi ove godine mgoao ući i Adis Ahmetović. Mlad i dinamičan, Bosanac po porijeklu je šef stranačkog ureda pokrajinskog premijera i sam političar na lokalnom nivou.

 

Kako kaže, povod njegovog angažmana u politici je njegovo migracijsko iskustvo i put njegovih roditelja koji su radili teško od dolaska u Njemačku.

 

“Za mene je već tada bilo važno popraviti stanje na bolje za ljude koji teško rade. Povod se pojavio nešto kasnije, sa školskom reformom u Niedersachsenu koju je provela prijašnja vlada, a za koju učenici nisu bili ni upitani”, kazao je Ahmetović.

 

Sa petnaest godina, počinje organiziranje protesta, zastupanje učenika kao glasnogovornik, a zatim i učlanjenje u SPD. Na početku je to bilo posmatranje i upoznavanje sa strukturama i procesima unutar stranke, u sklopu Jusos – organizacije mladih SPD-a.

 

Sa 17 godina Adis je postao zamjenik predsjednika ove omladinske organizacije SDP-a za regiju Hannover, po članstvu najveću u Njemačkoj, promovira stranku i dovodi mnogo mladih ljudi koji prije i nisu imali dodira sa politikom.

 

(N1, DEPO PORTAL/mr)Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još