Bivši britanski premijer u eseju

'Napuštanje Afganistana je tragično, nepotrebno i opasno': Tony Blair kritikovao odluku SAD-a o povlačenju trupa

Front22.08.21, 19:33h

'Napuštanje Afganistana je tragično, nepotrebno i opasno': Tony Blair kritikovao odluku SAD-a o povlačenju trupa
Blair je optužio američkog predsjednika Joea Bidena da je donio odluku na pozadini "imbecilnog političkog slogana o okončanju 'vječnih ratova'

 


Tony Blair, britanski premijer koji je poslao trupe u Afganistan prije 20 godina nakon napada 11. septembra, kaže da je američka odluka o odlasku "uzrokovala slavlje za svaku džihadističku grupu širom svijeta".

 

U eseju objavljenom na svojoj web stranici kasno u subotu, Blair je rekao da je odluka o povlačenju trupa "tragična, opasna, nepotrebna". On je dodao da Britanija ima "moralnu obavezu" da ostane sve dok "svi oni koji je trebaju budu evakuisani".

 

Rekao je da povlačenje trupa nije u interesu ni Zapada niti Afganistana, s tim da su talibani ponovo zauzeli veći dio zemlje, prenosi AP.

 

Blair je optužio američkog predsjednika Joea Bidena da je donio odluku na pozadini "imbecilnog političkog slogana o okončanju 'vječnih ratova'.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još