27. Sarajevo Film Festival

Rumunski reditelj Alexandru Mironescu s filmom "Ljetni planovi" dobio nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film

Kultura20.08.21, 15:48h

Rumunski reditelj Alexandru Mironescu s filmom
Vijeće za regionalnu saradnju po peti put zaredom pokrovitelj nagrade Sarajevo Film Festivala za najbolji studentski film

 

 


Mladi rumunski reditelj Alexandru Mironescu je sa svojim filmom „Ljetni planovi“ dobio nagradu „Srce Sarajeva“ za najbolji studentski film na sinoć održanoj svečanosti uručenja nagrada 27. Sarajevo Film Festivala. Vijeće za regionalnu saradnju je pokrovitelj ove nagrade od kada je ona ustanovljena 2017. godine.

 


- Osjećam se sjajno u Sarajevu i veoma sam sretan. Već godinama želim biti dio ovog festivala i to se napokon ostvarilo. Sve je ovo vrlo emotivno, da budem iskren. Nikada nisam mislio da imam šansu da osvojim nagradu, jer je konkurencija bila izuzetno jaka. Želim se zahvaliti i Vijeću za regionalnu saradnju na podršci koju kroz ovu nagradu pruža kinematografiji, što je za mlade reditelje, poput mene, veoma važno - rekao nam je Alexandru Mironescu nakon svečanosti uručenja nagrada.


Vijeće za regionalnu saradnju je pokrovitelj nagrade Sarajevo Film Festivala „Srce Sarajeva“ za najbolji studentski film od kada je nagrada ustanovljena 2017. godine. Prethodni dobitnici nagrade su Zeynep Dilan Süren iz Turske za film „Velika istanbulska depresija“ (2020); Nikola Stojanović iz Srbije za film „Šerbet“ (2019); Hajni Kis iz Mađarske za film „Posljedni poziv“ (2018) i Neven Samardžić iz Bosne i Hercegovine za film „Čistoća“ (2017).


- Čestitamo Alexandru, ovo je zaista veliki uspjeh i nadam se da će ova nagrada otvoriti brojna vrata i biti početak uspješne karijere. Podrška mladim rediteljima iz našeg regiona je veoma važna za Vijeće za regionalnu saradnju i rado im pomažemo. Nezaposlenost mladih u regionu iznosi 35 posto, a pandemija nije nimalo pomogla, posebno ne sektoru umjetnosti i kulture. Brojni umjetnici više od godinu dana praktično nisu mogli raditi, pa je ovom sektoru potrebna naša podrška da bi ponovo napredovao. Drago nam je da kroz naš projekat Omladinske laboratorije Zapanog Balkana, ali i podrškom stvarima kao što je studentski film putem SFF-a, pomažemo mladim ljudima da zauzmu svoje zasluženo mjesto u našim društvima - rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

 
Vijeća za regionalnu saradnju je preko svog projekta „Omladinska laboratorija Zapadnog Balkana“ pozvalo mlade ljude sa Zapadnog Balkana da nam se pridruže u Sarajevu tokom festivala i iskoriste priliku da ostvare kontakte, razmjene ideje i iskustva i zajedno uživaju u atmosferi festivala.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!