Najbliži saveznici talibana

Ovaj detalj iz prenatrpanog aviona primijetili su samo vojni eksperti: 'Da, toliko je nisko pala međunarodna zajednica'

Front19.08.21, 10:58h

Ovaj detalj iz prenatrpanog aviona primijetili su samo vojni eksperti: 'Da, toliko je nisko pala međunarodna zajednica'
U Njemačkoj se sada javno postavlja pitanje kako je moguće da je FIFA izabrala Katar kao domaćina Svjetskog kupa. Nakon talibanskog rušenja vlasti u Afganistanu bit će zanimljivo vidjeti hoće li međunarodna politička zajednica ipak zažmiriti na savezništvo Katara i Talibana

 

Izvor: Jutarnji list

Piše: Gojko Drljača

 

I površni pratitelji vanjske politike ovih dana su vjerojatno primijetili fotografiju iz trupa ogromnog Boeing C-19 Globemastera, zrakoplova koji je prevozio 640 užasnutih izbjeglica iz zračne luke u Kabulu. No, skoro nitko osim vojnih eksperata nije na tom C-19 primijetio detalje koji otkrivaju koliko je nisko pala međunarodna zajednica. Prema pisanju njemačkog Bilda, vojni ekspert njemačkih Zelenih, Tobias Lindner, uočio je kako C-19 koji je spašavao afganistanske izbjeglice nije, kako se mislio, u sastavu US Air Forcea (američkih zračnih snaga) nego je vlasništvo Emirata Katar.

 

Taj emirat (jedan od politički teritorija kojim vlada dinastija islamskih monarha s titulom emira) danas je najbliži saveznik Talibana koji su preuzeli vlast u Afganistanu vojnim sredstvima, zastrašivanjem, nasiljem i obilatom korupcijom važnih časnika redovne afganistanske vojske, što je jednostavno objašnjenje zašto je niz velikih gradova prepušten vjerskim ekstremistima bez borbe.

 

The New York Times i drugi veliki mediji opisali su ovih dana sustav koji kombinira prijetnje s podmićivanjem koji se pokazao do sada najuspješnijom talibanskom strategijom. Osim što se otvara pitanje tko je sve financirao takve talibanske aktivnosti, u Njemačkoj se sada javno postavlja pitanje kako je moguće da je FIFA izabrala Katar kao domaćina Svjetskog kupa. Nakon talibanskog rušenja vlasti u Afganistanu bit će zanimljivo vidjeti hoće li međunarodna politička zajednica ipak zažmiriti na savezništvo Katara i Talibana.

 

Bez obzira na to što podupire Talibane, bogati Katar uživa povjerenje zapadnog svijeta. Iza zatvorenih vrata najluksuznijih katarskih hotela godinama se odvijaju pregovori uz sudjelovanje Sjedinjenih Država, koji su između ostalog omogućili scenarij koji je doveo do preuzimanja vlasti od strane jednog od najbrutalnijih režima u novijoj povijesti svijeta. U ovom trenutku, prema pisanju Bilda, i njemačke vlasti u istim tim hotelima s Talibanima dogovaraju oslobađanje lokalnih radnika i njihovih obitelji. De facto to su pregovori s otmičarima koji ljude drže kao taoce.

 

Nadalje, dok Sjedinjene Države koriste Zračnu bazu AI Udeid za dovođenje izbjeglica iz Afganistana, Katar koristi tu istu zračnu luku za prijevoz Talibana u Afganistan. Na istom mjestu susreću se islamski ekstremisti i njihove žrtve koji su u paničnom strahu napustili svoju domovinu, prije nego ih se prebaci u neku od zapadnih zemalja. „Zastrašujuće je da Katar leti u Afganistan istim tipom aviona s Talibanima dok Sjedinjene Države evakuiraju građane… Katarova podrška Talibanima pokazuje koliko je kriva bila odluka održati tamo Svjetski prvenstvo“, naglasio je Lindner.

 

FDP-ov eksper Bijan Djir-Sarari traži da se emirat Katar zbog jasne podrške Talibanima mora na neki način penalizirati. Ako priznaju i podržavaju Talibane, „…nepodnošljovo je da se predstavljaju kao moderna zemlja... Oni koji podržavaju Talibane ne mogu biti domaćini najvažnijeg sportskog događaja na svijetu“.

 

Predstavnik SPD-a otvoreno je zatražio od FIFA-e: „Oni koji podržavaju Talibane, kao što je Katar, ne smiju biti domaćini Svjetskog prvenstva. Morate razmotriti alternativu“.

 

VEZANI TEKST: Na letu ih je trebalo biti manje od 150, a ukrcalo se čak 640 ljudi: Pojavila se snimka iz unutrašnjosti aviona

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još