Pobjegao u UAE

Svrgnuti predsjednik Afganistana ne želi ostati u egzilu: Napustio sam zemlju tako brzo da nisam obukao ni cipele

Front19.08.21, 09:06h

Svrgnuti predsjednik Afganistana ne želi ostati u egzilu: Napustio sam zemlju tako brzo da nisam obukao ni cipele
Ghani je odbacio optužbe da je sa sobom ponio velike svote novca

 

Svrgnuti predsjednik Afganistana Ashraf Ghani, koji je pobjegao iz zemlje kad su talibani ušli u Kabul, rekao je da ne želi ostati u egzilu.

 

On se trenutno nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi spriječio "krvoproliće i tragedije", rekao je Ghani u video poruci objavljenoj na Facebooku u srijedu.

 

Međutim, rekao je da je u pregovorima za povratak u Afganistan i nastavak napora za postizanje pravde u zemlji, prenosi dpa.

 

Ghani je odbacio optužbe da je sa sobom ponio velike svote novca. Afganistanski ambasador u Tadžikistanu optužio je Ganija za krađu 169 miliona dolara državnih sredstava.

 

Optužbe su bile potpuno neutemeljene, rekao je Ghani.

 

- Bio sam prisiljen napustiti Afganistan tako brzo da nisam mogao ni obući cipele. Nisam uspio ponijeti ni svoje najdragocjenije stvari, a to su moje knjige i laptop u kojem se nalazi mnogo toga što mi znači - rekao je Ghani.

 

Kaže da njegova biblioteka u predsjedničkoj palači ima oko 6.000 knjiga.

 

Ministarstvo vanjskih poslova UAE potvrdilo je u srijedu da je zemlja prihvatila njega i njegovu porodicu iz humanitarnih razloga.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!