Vlada odlučila

Srbija kreće s trećom dozom: Moći se će birati vakcina, evo koliko mora proći od druge doze...

Hronika16.08.21, 20:43h

Srbija kreće s trećom dozom: Moći se će birati vakcina, evo koliko mora proći od druge doze...
Moći će birati vakcinu, što znači da dopunska doza može biti drugačija od onih kojima su cijepljeni ili docijepljeni

 

Primjena treće doze vakcine protiv covida-19 počet će u Srbiji od utorka 17. augusta, saopćila je u ponedjeljak srbijanska vlada, i mogu ga dobiti građani koji su drugom dozom cijepljeni prije najmanje 180 dana.

 

Tzv. buster dozu mogu primiti svi koji žele, neovisno o tome spadaju li u skupine kojima je preporučeno dodatno cijepljenje.

 

Uvjet je da je od druge doze prošlo šest mjeseci, a građani se ne moraju sami javljati, već trebaju sačekati poziv eUprave.

 

Moći će birati vakcinu, što znači da dopunska doza može biti drugačija od onih kojima su cijepljeni ili docijepljeni.

 

U Srbiji trenutno postoje četiri vrste cjepiva i svih ima dovoljno, od kineskog Sinopharma i ruskog Sputnjika do cjepiva priznatih u EU - Pfizr/BioNTech i AstraZeneca.

 

Dopunsko cijepljenje se preporučuje osobama s narušenim imunitetom ili stanjima imunosupresije, primateljima transplantata koštane srži i organa te osobama na hemodijalizi.

 

Treća doza savjetuje se i starijima od 70 godina, korisnicima domova za starije i ustanovama socijalne zaštite te djelatnicima u tim ustanovama, kao i građanima koji često putuju u inozemstvo.

 

U ponedjeljak je od posljedica covida-19 umrlo sedam osoba i registrirano je 1288 novih slučajeva, gotovo trećina više nego protekli vikend. Od početka epidemije bilo je 733.332‬ zaraženih i 7174 umrlih, prenosi Hina.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još