Po nalogu ministrice Turković

Formiran krizni štab za evakuaciju bh. državljana iz Afganistana: Traže se opcije za izlazak iz zemlje

Front16.08.21, 15:14h

Formiran krizni štab za evakuaciju bh. državljana iz Afganistana: Traže se opcije za izlazak iz zemlje
Krizni štab će, kako je zaključeno, djelovati sve dok se i posljednji bh. državljanin, koji za to iskaže želju, ne evakuira iz kriznog područja

 

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas je po nalogu ministrice Bisere Turković formiralo Krizni štab koji će nastaviti voditi aktivnosti na evakuaciji i pomoći bh. državljanima koji se nalaze u Afganistanu, saopćeno je iz resornog ministarstva.  

 

Krizni štab u saradnji s Ambasadom BiH u Pakistanu već poduzima intenzivne aktivnosti kako bi se pronašle i razmotrile sve moguće opcije za evakuaciju u saradnji s vlastima Islamske Republike Pakistan, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Norveške, Njemačke i drugih država, za čije su kompanije radili bh. državljani.  

 

Ambasador BiH u IR Pakistan Sakib Forić je u kontaktu s vlastima Pakistana koji je ponudio pomoć u evakuaciji.  

 

Također, koordiniraju se diplomatske aktivnosti s ambasadama BiH u Vašingtonu i Londonu, kako bi se osigurala saradnja i pomoć država koje također evakuiraju svoje državljane iz kriznog područja.

 

Ministrica Turković je uputila i pisma ministrima vanjskih poslova SAD-a, Pakistana, Velike Britanije, Njemačke i Norveške, u kojima traži pomoć i saradnju u evakuaciji bh. državljana iz Afganistana.  

 

Krizni štab će, kako je zaključeno, djelovati sve dok se i posljednji bh. državljanin, koji za to iskaže želju, ne evakuira iz kriznog područja.  

 

MVPBiH je otvorio i 24-satnu liniju: 033 281 234 na koju građani BiH ili članovi porodica mogu prijaviti informacije o bh. državljanima koji se nalaze u kriznoj zoni ili na mail adresu: [email protected]  

 

Svi bh. državljani mogu kontaktirati i Ambasadu BiH u Pakistanu na sljedeće brojeve telefona +9251 265 40 20 ili na +9251 265 40 18.

 

Otvoren je i broj +923009856420 preko kojeg se ambasada može kontaktirati putem Viber i Whatsapp aplikacija, te mail adresa: [email protected]  

 

Prema posljednjim informacijama, najmanje devet bh. državljana se nalazi u Afganistanu, na osnovu prijava Ambasadi i Ministarstvu vanjskih poslova BiH na otvorenim kanalima komunikacije. Informacije o broju bh. državljana se kontinuirano ažuriraju.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još