JEDINA DRŽAVA U EVROPI ZA ZASTARJELIM MODELOM

Udruženje filmskih radnika traži hitno donošenje novog zakona i spašavanja bh. kinematografije

Kultura14.08.21, 12:12h

Udruženje filmskih radnika traži hitno donošenje novog zakona i spašavanja bh. kinematografije
Bosna i Hercegovina, odnosno Federacija BiH, je danas jedina zemlja u Evropi u kojoj se strateške odluke za razvoj kinematografije donose u Federalnom ministarstvu kulture i sporta. To je model koji je i u Evropi i u svim zemljama okruženja, odavno napušten

 

 
Iako su u 25 godina filmovi bosanskohercegovačkih autora i produkcija imali veliki međunarodni uspjeh i odjek u svijetu te tu oblast učinili najuspješnijom u međunarodnim okvirima, kinematografija u uvjetima u kojima danas funkcionira vrlo teško preživljava i opstaje, upozoravaju iz Udruženja filmskih radnika u BiH.


Kako navode, suštinski razlog za ovakvo stanje je institucionalno nerazumijevanje njenih potreba kao i potpuna institucionalna nesposobnost u donošenju strategija i planova za razvoj,  koji će biti u skladu s onim što se dešava u zemljama okruženja i u Evropi.


- U takvoj situaciji promjene bi trebale dolaziti iz Vlade Federacije i Federalnog ministarstva kulture i sporta te biti aktivni pokretač inicijative donošenja novog Zakona o kinematografiji, formiranja Audiovizualnog Centra na nivou Federacije, te daljnjeg uključivanja BiH u različita međunarodna filmska udruženja i inicijative - stava su.


Napominju da Fond koji vodi to ministarstvo ima najmanji budžet u Evropi, a šest godina već nije organiziran sastanak s članovima Udruženja filmskih radnika i drugim strukovnim udruženjima.


Udruženje filmskih radnika i druga strukovna udruženja su posljednjih šest godina imali više kontakata i sastanaka sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem kada je razgovarano o donošenju zakona i promjeni institucionalnog okvira za rad u audiovizualnom sektoru, ali to se još nije dogodilo.


- Bosna i Hercegovina, odnosno Federacija BiH, je danas jedina zemlja u Evropi u kojoj se strateške odluke za razvoj kinematografije donose u Federalnom ministarstvu kulture i sporta. To je model koji je i u Evropi i u svim zemljama okruženja, odavno napušten - podvukli su.


Zbog nagomilanih problema zatražili su od premijera Novalića da u najkraćem roku pokrene postupak usvajanja Zakona o kinematografiji i konkretan dijalog sa predstavnicima struke koji će rezultirati promjenama u toj oblasti.


- Također, tražimo od Vlade Federacije i Federalnog ministarstva kulture i sporta smjenu svih članova Upravnog odbora Fondacije i izbor novih članova koji će imati podršku Udruženja i raditi u interesu struke - saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!