Iako tim stručnjaka nije mogao donijeti konačni sud

Kina odbacuje potrebu za daljnjom istragom WHO-a o porijeklu koronavirusa: 'Početna istraga je dovoljna'

Hronika13.08.21, 12:23h

Kina odbacuje potrebu za daljnjom istragom WHO-a o porijeklu koronavirusa: 'Početna istraga je dovoljna'
Tim međunarodnih stručnjaka WHO-a putovao je u Wuhan u januaru 2021. godine kako bi sastavili izvještaj o nastanku koronavirusa, a koji je napisan zajedno s njihovim kineskim kolegama. Nisu uspjeli pronaći konačan stav o tome kako je virus počeo

 


Kina je u petak odbacila pozive Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)  na obnovu istrage o porijeklu Covid-19, rekavši da podržava "naučne", a ne "političke" napore da se otkrije kako je koronavirus nastao.

 

Ponovno raste pritisak na Peking da se obavi nova istraga o počecima pandemije koja je ubila više od četiri miliona ljudi i paralizirala ekonomije diljem svijeta otkad se pojavila u kineskom gradu Wuhanu.

 

Tim međunarodnih stručnjaka WHO-a putovao je u Wuhan u januaru 2021. godine kako bi sastavili izvještaj o nastanku koronavirusa, a koji je napisan zajedno s njihovim kineskim kolegama.

 

Nisu uspjeli pronaći konačan stav o tome kako je virus počeo.

 

WHO je u četvrtak pozvao Kinu da podijeli podatke o najranijim slučajevima Covid-19 kako bi obnovio svoju istragu o porijeklu bolesti.

 

Kina je uzvratila, ponavljajući svoj stav da je početna istraga dovoljna i da su pozivi na dodatne podatke motivirani politikom umjesto naučnog istraživanja, prenosi AFP.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!