Teško vrijeme za kazandžije

'Najviše dolaze Arapi, ali su uvijek bili slabi kupci': Zanatlije s Baščaršije zadovoljnije nego lani, ali...

Biznis Klub13.08.21, 08:00h

'Najviše dolaze Arapi, ali su uvijek bili slabi kupci': Zanatlije s Baščaršije zadovoljnije nego lani, ali...
Prije se moglo fino zaraditi od ovog posla, ali sada više ne može, kaže Alagić

Zvuk udaranja čekićem karakterističan je za sarajevsku ulicu Kazandžiluk, koja predstavlja jedan od simbola Baščaršije. Međutim, godinama unazad zanatlije se žale da je ovaj zanat počeo izumirati, a naročito je teško vrijeme od početka pandemije.

 

No, s poboljšanjem epidemiološke situacije, pa tako i povećanjem broja turista u glavnom gradu BiH stanje ide nabolje i za kazandžije.

 

Bili zatvoreni

 

- Nekoliko mušterija sam uslužio danas (jučer, op. aut.). Zadovoljan sam poslom, za razliku od prošle godine, koja je bila preteška za sve. Čak smo bili zatvoreni dva mjeseca, nismo znali dokad i kako ćemo raditi. Ovaj mjesec, pa čak i od ramazana, dosta je bolja situacija - kazao je za Avaz hadži Mirsad Brkanić, jedan od kazandžija na Baščaršiji.

 

Istakao je da se broj turista polako povećava te da dolaze iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sirije, Turske te iz zemalja regiona.

 

- Cijena proizvoda se formira na osnovu toga koliko je vremena i truda utrošeno. Imam stalne mušterije, ali i one koji dolaze prema preporuci. To je trebalo zaraditi kvalitetom. Kada pravimo proizvode, ne razmišljamo o brzini, jer se tako ne može napraviti kvalitetan proizvod. Moja djeca, također, rade sa mnom, kao i unuka i unuk - istakao je on.

 

 

Bolja situacija

 

Ismet Alagić, koji je kazandžija već 50 godina, kazao je da je situacija bolja u odnosu na prošlu godinu.

 

- Najviše dolaze Arapi, ali su uvijek bili slabi kupci. Više bih volio da nam dođe koji Evropljanin. Prije se moglo fino zaraditi od ovog posla, ali sada više ne može. Sada je ovo preživljavanje. Broj kazandžija je isti. Srećom, nijedna radnja u ovom periodu nije zatvorena - kazao je Alagić.

 

Prodaja suvenira

 

Ismet Huseinović, koji ima 60-godišnje zanatsko iskustvo, smatra da će se još dugo osjećati posljedice pandemije.

 

- Turista nema kao prije, pogotovu Italijana, Francuza, Nijemaca, Engleza... Dolazi naša dijaspora i nekoliko Arapa. Ovaj zanat je ugrožen što se tiče originalnosti, polako nestaje. Radili smo ibrike, đugume, tepsije i sve što je trebalo za domaćinstvo. To je bila osnova prihoda, dok danas prodajemo suvenire - rekao je Huseinović.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 41

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još