U borbi protiv vatrene stihije pomažu i strani vatrogasci

U Grčkoj izgorjelo više od hiljadu objekata, i dalje bukte požari: Jak vjetar otežava akcije gašenja

Hronika12.08.21, 17:33h

U Grčkoj izgorjelo više od hiljadu objekata, i dalje bukte požari: Jak vjetar otežava akcije gašenja
Kyriakos Mitsotakis, premijer Grčke, na konferenciji za medije rekao je kako su klimatske promjene u mediteranskom bazenu, glavni uzrok požara u toj zemlji zbog čega zemlje tog područja trebaju blisko surađivati

 

Grčka se nastavlja boriti sa šumskim požarima koji su izbili u šumskim i ruralnim sredinama, a akcije gašenja nastavljene su i danas.

 

Vatrogasci nastoje staviti pod kontrolu požare koji su izbili na otoku Evia i poluotoku Peloponezu, a koji bukte već devet dana.

 

U toku su i akcije gašenja požara s kopna i iz zraka u Parnithasu, Mandri i Aspropirgu, na Atici te distriktima Lakonia i Arkadia na Peloponezu, kao i regiji Kassandara na poluotoku Halkidikiju, javlja Anadolija.

 

Jak vjetar otežava akcije gašenja požara.

 

U borbi protiv vatrene stihije pomažu i strani vatrogasci, u skladu s postignutim bilateralnim sporazumima, timovi Evropskog mehanizma za civilnu zaštitu, vojska, policija, lokalne službe i građani volonteri.

 

U pripravnosti su i ekipe zbog mogućnosti da bi ponovo moglo doći do požara u antičkom gradu Olimpiji, na Peloponezu, kao i Varipombiju i Dionisosu, u blizini Atine, koji su već stavljeni pod kontrolu.

 

Radi se na procjeni štete uzrokovane požarima.

 

Kyriakos Mitsotakis, premijer Grčke, na konferenciji za medije rekao je kako su klimatske promjene u mediteranskom bazenu, glavni uzrok požara u toj zemlji zbog čega zemlje tog područja trebaju blisko surađivati.

 

Istakao je kako požari nisu problem samo Grčke, već da se mnoge zemlje u Sredozemlju suočavaju sa sličnim katastrofama.

 

“Klimatska kriza je tu i govori nam da moramo sve promijeniti. Moramo donijeti hrabre odluke. Priroda ne pravi greške, ljudi ih prave“, smatra Mitsotakis.

 

Odgovarajući na pitanja medija kazao je kako vlasti čine sve što je u njihovoj moći, ali da u pojedinim područjima to nije dovoljno.

 

Prve procjene ukazuju na to izgorjelo 750.000 dunuma šumske površine, a izgorjelo je i više od 1.000 objekata.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!