Za sve koji nisu vakcinisani ili preboljeli Covid-19

Zamjenica gradonačelnice Anja Margetić: Grad Sarajevo da osigura antigenske testove za učesnike Povorke ponosa!

Front12.08.21, 16:43h

Zamjenica gradonačelnice Anja Margetić: Grad Sarajevo da osigura antigenske testove za učesnike Povorke ponosa!
Podsjećam da je Kanton Sarajevo nedavno omogućio besplatne antigenske testove navijačima F.K. Velež prilikom utakmice koju je taj klub igrao u Sarajevu. Učešće Grada Sarajeva u sličnoj inicijativi, ovim povodom, bi stoga poslalo pozitivnu poruku, smatra zamjenica gradonačelnice Sarajeva

 

Uzimajući u obzir da je učešće na Povorci ponosa 2021, koja će biti održana u subotu 14. augusta, ograničeno na osobe koje mogu predočiti potvrdu o vakcinisanju, prebolovanom COVID-u, ili negativnom testu, Anja Margetić, zamjenica gradonačelnice Sarajeva, predložila je da Grad Sarajevo osigura besplatne antigenske testove za sve učesnike Povorke koji nemaju neku od drugih navedenih potvrda.

 

„Podrška Grada Sarajevu samoj organizaciji Povorke je izuzetno bitna i šalje pozitivnu poruku o vrijednostima za koje se zalažemo. Istovremeno, bilo bi nadasve korisno omogućiti svim osobama koje žele uveličati Povorku da uzmu učešće bez finansijskih troškova. S tim u vezi, podsjećam da je Kanton Sarajevo nedavno omogućio besplatne antigenske testove navijačima F.K. Velež prilikom utakmice koju je taj klub igrao u Sarajevu. Učešće Grada Sarajeva u sličnoj inicijativi, ovim povodom, bi stoga poslalo pozitivnu poruku.

 

Naglašavam da su cijene komercijalnih antigenskih testova u stalnom opadanju, te da već sada postoje individualne ponude laboratorija za testiranja po cijeni od 10 do 15 KM. Nemam sumnje da bi se na veću količinu mogla osigurati još povoljnija cijena, te bi se za relativno malu sumu novca moglo osigurati testiranje i 1.000 osoba. To bi zasigurno bilo više nego dovoljno, s obzirom na to da će značajan broj učesnika svakako imati potvrdu o vakcinisanju ili prebolovanom COVID-u, odnosno odlučiti se za testiranje u sopstvenom aranžmanu.

 

Smatram da je za Grad ovo simbolična suma, a ovaj gest bi imao veliki značaj u smislu podrške LGBTIQ populaciji i svim drugim ljudima koji se bore za poštovanje osnovnih ljudskih prava u našem društvu.  Ovim činom bi Grad Sarajevo dodatno pokazao svoju otvorenost i brigu za sve njegove građane.

 

Ovu priliku koristim i da još jednom potenciram pitanje osvjetljavanja zgrade Vijećnice LGBTIQ zastavom na dan Povorke. Podsjećam da zastava u duginim bojama decenijama predstavlja međunarodno prepoznat i priznat simbol ne samo LGBTIQ populacije, već i ukupne borbe za ljudska prava. S tim u vezi, osvjetljavanje zgrade Vijećnice u bojama ove zastave bi bilo u potpunosti u skladu sa svim pravilnicima i procedurama, jer ne bi predstavljalo podršku nevladinoj organizaciji, udruženju ili bilo čemu sličnom, već afirmaciju zaštite ljudskih prava od strane samog Grada Sarajeva“, navela je Margetić.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 107

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još