Ratni zločinac ponovo na slobodi

Sud BiH odbio pritvoriti Vinka Martinovića Štelu: Hrvatska ga traži zbog izdržavanja zatvorske kazne za ubistvo

Hronika12.08.21, 14:46h

Sud BiH odbio pritvoriti Vinka Martinovića Štelu: Hrvatska ga traži zbog izdržavanja zatvorske kazne za ubistvo
Njegova advokatica Nina Kisić kazala je da između BiH i Hrvatske postoji ugovor o međusobnom izručenju, ali da se, kao što je poznato, on ne može retroaktivno primjenjivati. Konkretno, krivično djelo za koje je osuđen Martinović desilo se 1996. godine, dok je spomenuti ugovor potpisan 2012., a primjenjuje se od 2014. godine

 

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se odbija određivanje pritvora Vinku Martinoviću Šteli kojeg je SIPA uhapsila jučer u Mostaru na osnovu potjernice koju je za njim izdala Hrvatska.

 

Hrvatska ga traži zbog izdržavanja zatvorske kazne za ubistvo.

 

Kako je pojasnio sudija Goran Radević, Sud nije odlučivao o tome da li će Martinović biti izručen Hrvatskoj, nego samo o tome da li da mu se odredi privremena mjera pritvora do eventualne odluke o izručenju. Umjesto pritvora, opreza radi, određene su mu mjere zabrane napuštanja Bosne i Hercegovine uz oduzimanje putnih isprava, kao i lične karte Republike Hrvatske.

 

Vinko Martinović državljanin je i BiH i Hrvatske.

 

Njegova advokatica Nina Kisić kazala je da između BiH i Hrvatske postoji ugovor o međusobnom izručenju, ali da se, kao što je poznato, on ne može retroaktivno primjenjivati. Konkretno, krivično djelo za koje je osuđen Martinović desilo se 1996. godine, dok je spomenuti ugovor potpisan 2012., a primjenjuje se od 2014. godine.

 

Sud BiH uputit će zahtjev pravosuđu Hrvatske za dostavljanjem dokumentacije, odnosno zahtjeva za njegovo izručenje, nakon čega će posebno o tome odlučivati, a kao što je poznato, konačnu odluku donijet će ministar pravde BiH Josip Grubeša.

 

Osuđenom ratnom zločincu Martinoviću je Vrhovni sud Hrvatske zbog ubistva Jasmine Đukić 1996. u Mostaru povisio kaznu sa sedam na deset godina zatvora. On je prije četiri godine, i to nekoliko minuta prije objave nepravosnažne presude, išetao iz zgrade zagrebačkoga Županijskog suda te uspio pobjeći iz Hrvatske. Za njim je od tada bila raspisana Interpolova potjernica, a on je slobodno živio u BiH.

 

Prije nego je procesuiran za ubistvo Jasmine Đukić, u Hagu je osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnog zločina nad Bošnjacima. Nakon što je izdržao 12 godina, Štela je 2012. godine pušten na slobodu. Poslije toga je pred hrvatskim pravosuđem procesuiran zbog ubistva. Kada je prvostepeno osuđen na sedam godina zatvora, Štela je pobjegao u BiH gdje je u srijedu i uhapšen.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/Foto: FENA/MD)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još