u galeriji 'mak'

Otvorena izložba djela nizozemskog vizuelnog umjetnika Salmana Ezzammouryja

Kultura12.08.21, 14:19h

Otvorena izložba djela nizozemskog vizuelnog umjetnika Salmana Ezzammouryja
Salman Ezzammory planirao je ovaj poduhvat otkad je prvi put posjetio Sarajevo prije dvije godine

 

Izložba umjetničkih djela nizozemskog vizuelnog umjetnika Salmana Ezzammouryja otvorena je u Galeriji „Mak“ Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

 

Izloženo je 40 djela rađenih kombinacijom slikarstva i fotografije. Izložba će trajati do 20. augusta.

 

Salman Ezzammory planirao je ovaj poduhvat otkad je prvi put posjetio Sarajevo prije dvije godine. Prošle godine je zbog pandemije izložba odgođena za 2021.

 

- Drago mi je da je to vrijeme došlo. Htio bih prikazati i podijeliti svoja umjetnička djela sa svima i svugdje. U Sarajevo sam se zaljubio na prvi pogled. Nevjerovatan grad, okružen planinama, bijele kuće s crvenim krovovima i divnim ljudima, oduševili su me. Tokom posjete, otkrio sam da je Sarajevo jedan od kulturno najbogatijih i najživljih gradova u Evropi - kazao je Ezzammoury i najavio novi umjetnički projekat radnog naziva „Sarajevo očima stranca“.

 

Prilikom prve posjete glavnom gradu BiH, arhitekt Vjekoslav Saje kojeg je tada upoznao pokazao mu je sva znamenita mjesta.   

 

- Tada smo posjetili i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, gdje sam prvi put čuo za poznatog nobelovca Ivu Andrića. Kupio sam knjigu „Na Drini ćuprija“ u kojoj sam zaista uživao. Tada sam odlučio da moja izložba bude upravo u ovom muzeju, a zahvalan sam Vjekoslavu što mi je pokazao svijet s divnim i prekrasnim ljudima koji vole umjetnost – rekao je također umjetnik. 

 

On vjeruje da umjetnost ima moć ne samo da obogaćuje društvo već ima moć da okupi ljude.

 

- Umjetnost je oruđe za stvaranje boljeg svijeta. Umjetnost je ljepota. Umjetnost je ljubav. Umjetnost je život. Umjetnost je mir. Umjetnost liječi. Umjetnost je sloboda i pokretač inovacija. Mi smo umjetnost i kroz umjetnost, svi smo jednaki - njegove su riječi.

 

Ezzammoury je rođen u Tetouanu, Maroko, 1959. Godine. U ranoj mladosti je preselio u Nizozemsku, studirao  fotografiju na univerzitetu primijenjene fotografije u Apeldoornu i grafičku tehniku na Sivaco univerzitetu u Utrechtu. Takvo obrazovanje osiguralo mu je solidnu tehničku bazu za njegov sadašnji način rada, kombinaciju slikanja i fotografije.

 

Učestvovao je na više od 400 izložbi u Nizozemskoj i svijetu.

 

(Fena/mr)

   


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!