Neugodnosti na godišnjem odmoru

Koliko su česti napadi na arapske turiste u Bosni i Hercegovini?

Hronika11.08.21, 20:59h

Koliko su česti napadi na arapske turiste u Bosni i Hercegovini?
Izvještaj državne Agencije za statistiku konstatuje da su turisti iz arapskih zemalja u vrhu po broju ostvarenih noćenja. Turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kraljevine Saudijske Arabije zajedno čine 18 posto ostvarenih noćenja za prvo polugodište ove godine

 

Turisti, posebno oni iz arapskih zemalja se vraćaju u BiH. Podaci Državne agencije za statistiku ukazuju na oporavak od skoro 50 posto u odnosu na prethodnu godinu za period od prvih šest mjeseci. Istovremeno, postoje navodi i svjedočenja o tome da su sve češći napadi na arapske turiste, povređivanje, pljačkanje i druge kriminalne radnje. Policijski izvještaji konstatuju sporadične i ne tako česte incidente.

 

Muneef Alanazi, jedan je od brojnih arapskih turista koji već nekoliko godina biraju BiH kao odredište svog godišnjeg odmora. Njegova kćerka svoje oduševljenje prirodnim ljepotama i drugim kulturno-historijskim znamenitostima ove zemlje dijeli putem društvenih mreža. No, razočarenje se desilo nakon nekoliko incidenata džeparenja, krađe mobilnog telefona i na kraju fizičkog napada kojeg su izvršili migranti.

 

“Kada mi se desila krađa s telefonom, prijavio sam policiji u Starom Gradu, rekli su mi se javiti, ali evo već pet dana se niko ne javlja. Ove godine se baš jako ružne stvari dešavaju, i to daje jako ružnu sliku ljudima koji prvi put dolaze u ovu državu. Najbolje bi bilo uvesti turističku policiju koja bi brinula o sigurnosti turista”, ispričao je Muneef Alanazi.

 

Sigurnosno upozorenje

 

Alanazi tvrdi da je zbog ovakvih i sličnih iskustava u arapskim medijima emitirano sigurnosno upozorenje za one koji namjeravaju putovati u BiH. Zvaničnih saznanja o tome u Ministarstvu vanjskih poslova BiH nemaju ni od akreditiranih diplomatsko-konzularno predstavništava arapskih zemalja u BiH, niti od domaćih institucija u čijoj su nadležnosti osiguravanje javnog reda i mira. Preventivno djelovanje uz planske mjere i radnje cilj je rada kantonalnog MUP-a u Sarajevu.

 

“Kada su u pitanju krivična djela izvršena na štetu turista koji dolaze iz arapskih zemalja možemo kostatovati da su u periodu od 1. jula do 10. augusta prijavljena izvršenja devet krivičnih djela, od čega su dva rasvijetljenja i oba slučaja kao izvršioci pojavljuju se migranti na području Kantona Sarajevo”, pojasnio je Samir Kekić, šef Ureda policijskog komesara MUP-a KS.

 

U Zapadnohercegovačkom kantonu, gdje je prema pojedinim medijskim navodima zabilježen napad na arapske turiste na području Kravica, tokom obavljanja molitve, iz MUP-a takve navode negiraju.

 

“Nismo zaprimili nijednu prijavu o prekršaju protiv javnog reda i mira počinjenom na štetu arapskih turista. Nije prijavljen nijedan slučaj vrijeđanja ili omalovažavanja arapskih turista i sl.”, naveli su iz MUP-a HNK.

 

Hoteli pune kapacitete

 

Neugodnosti nije doživio ni Ferhat Atajar iz Kuvajta. Godinama se vraća u bh. oazu i svima preporučuje da to urade.

 

“Bosna je veoma lijepa zemlja, vrlo dobri ljudi žive u njoj. Sve ovdje je tako lijepo i sretan sam ovdje”, istakao je Atajar.

 

Izvještaj državne Agencije za statistiku konstatuje da su turisti iz arapskih zemalja u vrhu po broju ostvarenih noćenja. Turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kraljevine Saudijske Arabije zajedno čine 18 posto ostvarenih noćenja za prvo polugodište ove godine.

 

“Vjerujte hoteli su prije mjesec i po dana imali tri gosta, odjednom su napunili svoje kapacitete. Kad bih vam kazao da hotel sa 50 gostiju prije mjesec i po dana, sada ima 700 – 800 gostiju, govori da je to dobra razlika”, kazao je Senad Halilović iz Udruženja turističkih privrednika u BiH.

 

Bezvizni režim

 

Slučajevi džeparenja i sporadični incidenti ne bi trebali ugroziti sezonu smatraju privrednici, a ona bi potrajala i daleko duže da je na vrijeme usvojen prijedlog o privremenom bezviznom režimu.

 

Napiti se vode sa Baščaršije oduvijek je značilo povratak u glavni grad BiH. Povratku turista, ali i oporavku turističkog sektora nadaju se mnogi turistički radnici u BiH.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još