SOC organizovao konferenciju

Uoči Povorke ponosa u Sarajevu: Vidljiv je napredak u slobodi okupljanja LGBT osoba u BiH

Hronika10.08.21, 11:05h

Uoči Povorke ponosa u Sarajevu: Vidljiv je napredak u slobodi okupljanja LGBT osoba u BiH
Predstavnik Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini Uglješa Vuković smatra da od prava na slobodu okupljanja direktno zavisi i stepen političkih i građanskih sloboda u zemlji

 

Napredak u slobodi okupljanja LGBT osoba je vidljiv i daje nadu da će stvari biti bolje, zaključeno je danas na Konferenciji „Sloboda okupljanja u BiH: Postojeće stanje i kako bi trebalo biti' koji je organizirao Sarajevski otvoreni centar (SOC).

 

Učesnici te jednodnevne konferencije raspravljali su o pitanjima od interesa za LGBTI osobe, ali i druge društvene grupe u BiH te o pravu na slobodu mirnog okupljanja koja su zajamčena Ustavom BiH i brojim međunarodnim konvencijama.

 

Predstavnik Sarajevskog otvorenog centra Darko Pandurević kazao je da su u proteklom periodu kroz rad osjetili sve izazove s kojima se organizatori mirnih okupljanja susreću, od fragmentiranog i neadekvatnog zakonodavstva, spore i neadekvatne reakcije institucija pa i neinformiranosti javnosti.

 

soc

 

Govoreći o povorci ponosa koja je zakazana za subotu, 14. augusta u Sarajevu, kazao je da je to primjer koliko su značajna mirna okupljanja, ali i odličan primjer koji pokazuje koliki su izazovi pred organizatorima.

 

Predstavnik Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini Uglješa Vuković smatra da od prava na slobodu okupljanja direktno zavisi i stepen političkih i građanskih sloboda u zemlji.

 

Istakao je da je bitno da postoje kvalitetna zakonska rješenja u oblasti prava na slobodu okupljanja, ali i da se policijske vlasti ponašaju umjereno i da pomažu organizatorima. Izrazio je zabrinutost zbog stanja u Republici Srpskoj, jer policijske vlasti već godinama zabranjuju mirna okupljanja građana, posebno onog koji su prepoznati kao prijetnja po samu političku elitu.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!