Dok se zemlja suočava s novim valom infekcija

Osobe starije od 60 godina u Izrealu pozvane da odmah prime treću dozu vakcine

Lifestyle05.08.21, 20:25h

Osobe starije od 60 godina u Izrealu pozvane da odmah prime treću dozu vakcine
U snimljenoj audio poruci namijenjenoj prosljeđivanju prijateljima i porodici, izraelski premijer je rekao da će u sljedeće dvije do tri sedmice svako ko je stariji od 60 godina, a još nije primio treću dozu, imati šest puta veću vjerovatnoću da dobije teži oblik koronavirusa, u poređenju s onima koji su primili treću dozu

 

Izraelski premijer Naftali Bennett upozorava da Izraelci stariji od 60 godina su u opasnosti, osim ako odmah ne dobiju treću dozu vakcine protiv koronavirusa.

 

U snimljenoj audio poruci namijenjenoj prosljeđivanju prijateljima i porodici, Bennett je rekao da će u sljedeće dvije do tri sedmice svako ko je stariji od 60 godina, a još nije primio treću dozu, imati šest puta veću vjerovatnoću da dobije teži oblik koronavirusa, u poređenju s onima koji su primili treću dozu, prenosi CNN.

 

Bennett je upozorio da svi stariji od 60 godina budu veoma oprezni dok ne dobiju treću dozu, uključujući i to da nisu na mjestima s velikim gužvama, te da se viđaju sa svojim mlađim članovima porodice vani i da nose maske.

 

Izrael se suočava s novim valom infekcija, a samo jučer je zabilježeno 3.430 novih slučajeva prema izraelskom Ministarstvu zdravstva, dok se 250 ljudi nalazi u teškom stanju. Prije dvije sedmice ta je brojka iznosila 62.

 

Uprkos porastu broja slučajeva i hospitalizacija, stručnjaci kažu da je to manji postotak pozitivnih slučajeva nego u prethodnim valovima, što stručnjaci pripisuju visokoj stopi vakcinisanog stanovništva Izraela.

 

Prošle sedmice izraelska vlada odobrila je treću dozu vakcine za sve starije od 60 godina koji su primili drugu dozu prije više od pet mjeseci. Prema glavnim zdravstvenim organizacijama, više od 262.500 Izraelaca je ispunjavalo uslove te su primili treću dozu. Vlada se odlučila na ovaj korak nakon što su podaci sugerisali da efikasnost vakcine u sprječavanju infekcije s vremenom značajno opada, iako i dalje nudi dobru zaštitu od težeg oblika bolesti.

 

Kao rezultat rastućeg broja novih zaraza, izraelska vlada pooštrila je ograničenja za putovanja, najavljujući mnoštvo novih zemalja - uključujući Sjedinjene Države, Italiju i Francusku - iz kojih putnici moraju ići u karantin po dolasku u Izrael, bez obzira da li su vakcinisani ili ne.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!