FOTO I VIDEO/ IZLOŽBA POVODOM OBILJEŽAVANJA ROĐENDANA

Alija Izetbegović, prijatelji i saradnici: Fotografije iz privatne arhive porodice Izetbegović pred očima javnosti

Kultura05.08.21, 14:44h

Na izložbi sa Alijom Izetbegovićem možete vidjeti sportiste, političare, muzičare, umjetnike, humaniste, diplomate. Izložba nastoji prikazati Izetbegovića ne samo kao državnika i političara, već kao porodičnog čovjeka, mislioca, filozofa, pravnika...

 

 

 
Izložba fotografija "Alija Izetbegović, prijatelji i saradnici", koju realizuje JU Muzej "Alija Izetbegović" u saradnji s Općinom Novi Grad Sarajevo, otvorena je danas u galeriji te općine.


Izložba pruža zanimljiv pristup u međusobne odnose Alije Izetbegovića i ljudi s kojima je prvi predsjednik Predsjedništva Republike BiH održavao privatni i poslovni kontakt.


Kako je na današnjem otvorenju izložbe kazala direktorica sarajevskog Muzeja "Alija Izetbegović" Nađa Berberović-Dizdarević, izložbom je simbolično obilježen datum rođenja Alije Izetbegovića.


- Fotografije su preuzete iz privatne arhive porodice Izetbegović. Na izložbi sa Alijom Izetbegovićem možete vidjeti sportiste, političare, muzičare, umjetnike, humaniste, diplomate. Izložba nastoji prikazati Izetbegovića ne samo kao državnika i političara, već kao porodičnog čovjeka, mislioca, filozofa, pravnika, a koji je bio strastveni čitalac knjiga, evropski musliman koji je cijenio i uživao u umjetnosti, sportu i kulturi - kazala je Berberović-Dizdarević.


Dodala je da je Alija Izetbegović imao harizmu koja potiče iz spoja smirenosti, unutarnje snage, stabilnosti i mudrosti.


Otvorenju izložbe prisustvovao je i ministar kulture i sporta KS Samir Avdić koji je napomenuo da je imao priliku upoznati Izetbegovića nakon kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 1997. godine.  


- Organizovan je prijem u Predsjedništvu BiH za kompletnu delegaciju Košarkaškog saveza. Imali smo prijatan razgovor s obzirom da je predsjednik bio susretljiv čovjek koji je imao vremena da sa svima razgovara. Bilo mu je drago što smo sa sjajnim sportskim rezultatom mogli da relaksirano razgovaramo. Taj susret nam je svima ostao doboko u pamćenju - kazao je Avdić.


Navodi da je Izetbegović bio historijska ličnost koja je plijenila dobrotom, mudrošću i pozitivnom energijom.


Fotografije su napravljene u jednom od najtežih perioda za opstanak Bosne i Hercegovine, a praćene su izjavama i citatima koje ostaju kao svjedočanstvo jednog vremena.


Izložba će biti otvorena od 5. do 17. augusta.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 83

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još