Otkriveni novi detalji iz optužnice u slučaju 'Memić'

S kim je policajac Barić razgovarao na KCUS-u kobne noći i kako je Ožegović brisao snimke iz hotela 'Crystal'

Hronika04.08.21, 12:14h

S kim je policajac Barić razgovarao na KCUS-u kobne noći i kako je Ožegović brisao snimke iz hotela 'Crystal'
Barić je bio policajac koji je kobne noći uzeo izjavu od Alise Mutap na KCUS-u, ali nije izuzeo njen krvavi džemper. Pitanje je ko mu je naredio da uzme izjavu od Zijada Mutapa

 

U Sudu BiH sutra je zakazano ročište prema prijedlogu Tužilaštva BiH da se optuženima u predmetu „Zijad Mutap i drugi“ produži pritvor. Riječ je o optuženima za prikrivanje i zataškavanje ubistva Dženana Memića 8. februara 2016. godine na Ilidži.


Na optuženičkoj klupi su, podsjećamo, Alisa Mutap, bivša djevojka Dženana Memića koja je bila s njim kobne noći u Velikoj aleji, njen otac Zijad, policajci Hasan Dupovac i Josip Barić te Muamer Ožegović, uposlenik hotela “Crystal” na Ilidži.


Tužilaštvo BiH s pravom traži da se optuženi, koji se brane sa slobode, ponovo vrate u pritvor, koji sada može trajati i do tri godine.


Kako smo ranije objavili, iz podignute i potvrđene optužnice, koja je Avazu dostavljena iz izvora bliskih Sudu, jasno se vidi da je Alisa Mutap odbila navesti sve činjenice koje su joj bile kao očevicu itekako poznate te da je utvrđeno da je kobne noći bila svjesna i komunikativna.


Kako je navedeno u optužnici, Alisin otac Zijad je organizator grupe koja je imala za cilj prikrivanje stvarnih počinilaca i stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede usljed kojih je preminuo.


No, u optužnici su navedeni novi detalji prije svega kada je u pitanju policajac MUP KS Josip Barić i uposlenik hotela "Crystal" na Ilidži Muamer Ožegović, koji je kobne noći radio na recepciji hotela.


Barić je bio policajac koji je uzeo izjavu od Alise Mutap na KCUS-u, ali nije izuzeo njen krvavi džemper, iako je imao jasnu naredbu da to učini.


U optužnici je naveden i detalj da je Barić na KCUS obavio razgovor s Zijadom Mutapom, Alisin ocem, kojeg poznaje duži niz godina. Do sada se o tome nije znalo ništa.


Međutim, indikativno je da je Barić na KCUS obavljao razgovor i sa Alisom Mutap, iako ga za to nije ovlastio tadašnji postupajući tužilac.


Istaknuto je da se Barić zanimao za stepen povreda Dženana Memića i prikupljao informacije o tome. Sve se desilo 8.i 9. februara 2016.godine u kasnim večernjim satima u prostorijama ove medicinske ustanove.


 - S Alisom Ramić, ranije Mutap obavljao je informativne razgovore znajući da je Alisa Ramić ranije Mutap jedini očevidac stradanja Dženana Memića, a sadržaj informativnog razgovora sa Alisom i iznesene činjenice u službenim dokumentima predstavljao u više navrata na različite načine. Nakon što mu je postupajući tužilac naredio da u prostorijama KCUS-a izuzme sve predmete koji potiču od povrijeđenih Dženana Memića i Alise Mutap, uključujući kompletnu odjeću s tragovima krvi, isti je u KCUS-u svjesno propustio da od Alise Mutap izuzme krvavu majicu-džemper, koja je bilo vidno krvava, a što je predstavljalo važan dokaz za utvrđivanja načina i mjesta stradanja Dženana Memić - navodi se u optužnici.


Kada je u pitanju optuženi Ožegović, navodi se da kao radnik na recepciji hotela "Crystal" na Ilidži, istaknuto je da je u namjeri da spriječi utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi stradanja Dženana Memića "namjerno izbrisao snimke nadzornih kamera za period od 8. do 11.februara 2016. godine".


Tužilaštvo je navelo da je Ožegović imao pristup sistemu nadzornih kamera. Ranije su pripadnici MUP KS pokušali izuzeti snimke, ali su u tome spriječeni zbog nestanka struje.


 - Nakon što su u prostorije hotela "Kristal" 22.juna 2016.godine ponovo pristupili pripadnici MUP KS ustanovili su da su video zapisi namjerno obrisani, a što je utvrđeno i u nalazu vještačenja MUP KS od 15.marta 2016.godine i nalazu Agencije za forenzička ispitivanja od 19.aprila 2016.godine - navodi se u optužnici.


Tužioci vjeruju da su snimci nadzornih kamera hotela Kristal predstavljali važan dokaza za utvrđivanje svih okolnosti.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 56

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još